Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Всесвітній день свободи преси: в Офісі омбудсмана назвали фактори, які впливають на свободу слова в Україні

  • 03.05.2020, 12:32
  • 822

Сьогодні, 3 травня, світова спільнота відзначає Всесвітній день свободи преси. До цієї дати офіс омбудсмана оприлюднив фактори, які впливають на ситуацію зі свободою слова на території України.

Про це інформує Громадське.

Так, за їхніми даними, суттєвий вплив на свободу слова має збройна агресія на сході України та анексія Автономної Республіки Крим й міста Севастополя.

Зазначають, що на тимчасово окупованих територіях робота незалежних журналістів практично неможлива. Упродовж останніх п’яти років, за даними Національної спілки журналістів України, зафіксували понад 300 випадків тиску на журналістів у Криму, в тому числі напади, тортури, затримання, захоплення майна, обшуки, погрози, психологічний тиск, заборони зйомок та відмови в доступі до інформації.

«Уповноважений наголошує, що право на свободу вираження поглядів є одним з основних принципів, закріплених у міжнародних і національних нормативних документах. Цьому питанню приділено пріоритетну увагу світової спільноти та громадянського суспільства в Україні», — йдеться у повідомленні.

За даними Індексу свободи преси від міжнародної правозахисної організації «Репортери без кордонів», за останній рік Україна піднялася на шість позицій, посівши 96-те місце.

Втім, уже в першому кварталі 2020 року експерти ІМІ зафіксували в Україні 62 випадки порушень свободи слова. Переважна більшість цих порушень стосувалася фізичної агресії проти журналістів. Продовжують фіксуватися факти перешкоджання журналістській діяльності та утисків свободи преси й в умовах карантину через пандемію COVID-19.

Всесвітній день свободи преси відзначають починаючи з 1993 року, з ініціативи Генеральної конференції ЮНЕСКО за підтримки Генеральної Асамблеї ООН. Саме 3 травня 1991 року в столиці Намібії підписали «Віндхукську декларацію», у якій містився заклик до урядів держав усього світу забезпечити свободу преси та її демократичний характер.

Схожі новини