Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Неврожай, голод і скрута: економіст дав невтішний прогноз для України

  • 02.05.2020, 16:55
  • 1 884

Україну у 2020 році очікує неврожай, а також підвищення цін на хліб і картоплю

Відповідний прогноз дав член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин, повідомляє OBOZREVATEL. Він назвав причини такої ситуації.

«Уже сьогодні є чітке розуміння того, що через погодні умови цей рік буде неврожайним. Ми будемо мати спекотне і посушливе літо. За попередніми оцінками, урожай зернових буде на 18% нижчим, ніж минулого року, приблизно 60 млн тонн. Хліб подорожчає у зв'язку з підвищенням цін на зерно», — наголосив Пендзин.

Водночас на урожай овочів, а особливо картоплі, за його словами, вплинув карантин через поширення коронавірусу.

«Ми не посадили овочі борщового набору. 98% картоплі у нас в країні виробляють самі українці. Але якщо сільські жителі змогли посадити свої городи, то містяни не змогли дістатися до своїх дачних ділянок через карантин і відсутність транспорту. Тому цього року картоплі буде менше, а ціна на неї зросте», — заявив економіст.

Читайте також: «Криза в Україні триватиме недовго»: у МВФ дали обнадійливий прогноз

На його думку, у 2020 році вартість продуктів збільшиться на 10−15%. Але водночас він зазначив, що це поки що попередні оцінки, адже станом на 2 травня весняно-польові роботи ще не були закінчені.

«Хоча світові ціни на продовольство падають, бо різко скоротився попит з боку бізнесу: не працюють кафе, ресторани, бари, фастфуди. На світових ринках цукор і рослинна олія подешевшали на 12%. Але ООН б'є на сполох: цього року більше людей голодуватимуть. Адже рік неврожайний, важкі погодні умови, та через карантин багато країн не встигли повністю все посіяти. Тому ціна на продовольство піде вгору», — наголосив Пендзин.

Схожі новини