Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Лікар, який повернувся з Італії, назвав причину масового зараження медиків в Україні

  • 02.05.2020, 11:35
  • 832

Причиною того, що вже понад 20% українських медиків інфіковані Covid-19, постає погана організація роботи медичних установ. Немає культури поводження з індивідуальним захистом та чітких протоколів дій керівництва під час зараження персоналу

Про це в інтерв’ю ГЛАВКОМУ заявив лікар-анестезіолог, реаніматолог Микола Рихліцький, який нещодавно повернувся з відрядження до Італії.

«В Україні індивідуальний захист є. Десь 40% на 60% - забезпечення від волонтерів і держави. У різних закладах по-різному… Немає культури поводження із захистом. Є чіткі критерії одягання і знімання захисту, чіткі умови зберігання, знезараження, його знищення. Є чіткі умови роботи в ньому і часу перебування», — нарікає лікар, бо часто з тих чи інших причин цих правил не дотримуються.

Рихліцький розповів, що у деяких адміністраторів лише у звітах «все добре, усі захищені», а у більшості лікарень не сформовані схеми руху персоналу, не переформатовані відділення так, щоб пацієнти з Cоvid-19 перебували в одних приміщеннях.

«Не знаю як все це вірно описати без хамства, але, на мою думку, причина в халатності нашого керівництва. Можливо, зараз я на емоціях через разючий контраст від побаченого в Італії. Притім в усьому: як в плані матеріального забезпечення, так і в плані забезпечення медикаментами. В організації роботи насамперед», — говорить лікар.

Читайте також: «Ми вже на межі»: лікар розповів про реальну ситуацію в українських шпиталях

Він переконаний, що саме чітка організація роботи в рази б зменшила захворюваність медперсоналу і небезпеку зараження для людей навколо.

«У нас немає протоколів чітких дій керівників для співробітників, що контактували тривалий час зі своїм колегою, у котрого підтвердили Covid-19. У нас ПЛР-тести проводять по 5−8 днів. Звичайно, результат тесту ПЛР, який я здав в Італії, був у мене негативним, я в собі впевнений. Але сам факт. Всі ці дрібнички складаються в загальну картину, яка є дуже кричущою, вони погіршують нашу статистику захворюваності», — вважає Рихліцький.

Схожі новини