Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У Кабміні пояснили, чи випускатимуть заробітчан із країни

  • 30.04.2020, 12:57
  • 1 366

Україна не заборонятиме заробітчанам виїжджати за кордон. Чартерні авіарейси для них літатимуть постійно.

Про це сказав віцепрем'єр із питань європейської та євроатлантичної інтеграції Вадим Пристайко в інтерв'ю «Сегодня».

За його словами, в уряді хотіли б, щоб ці громадяни залишилися в Україні та зробили «внесок в економіку країни, наприклад, побудувавши свої ферми». Але влада перешкоджати їм однаково не буде.

«Державі ці люди дуже потрібні. Вони гнучкі, активні, готові виїхати за тисячі кілометрів від рідної домівки, щоб заробляти. Адже ми ж не Радянський Союз, ми не можемо їх тримати силоміць», — сказав Пристайко.

Читайте також: Скандал у «Борисполі». Влада не випустила до Лондона чартер з заробітчанами

Не всі заробітчани однакові

Водночас віцепрем'єр додав, що між українськими заробітчанами є різниця і держава лобіюватиме інтереси лише деяких.

За його словами, є сезонні робітники, які їдуть за кордон на 3−6 місяців з виконанням умов обсервації та вимог безпеки. І є ті, які постійно неорганізовано перетинають український кордон, чим посилюють ризики загрози нового спалаху коронавірусу.

«Ви ж бачите, які області постраждали від коронавірусу найбільше. Давайте говорити чесно — це області вздовж кордону. Тому одна річ, коли ми говоримо про сезонних працівників, які їдуть на сезонні роботи на 3−6 місяців, маючи медичне страхування, гідну зарплату, форми та умови роботи, і чинять так не перший рік. Щодо таких співробітників ми продовжуємо вести переговори з конкретними країнами й будемо забезпечувати цю організовану сезонну роботу», — заявив Пристайко.

Схожі новини