Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Фермер відновлює козацький храм

Церкві з 240-річною історією на Вінниччині дали друге життя

У селі Мала Ростівка, що на Вінниччині, фермер Микола Мотузюк з сім’єю відновлює козацький храм. Родина за власний кошт піднімає з руїн церкву вже понад п’ять років. Допомагають господарю дружина Людмила, син Ігор — хірург однієї з київських клінік — та односельці. Щоб повністю завершити роботу, треба ще багато чого зробити в середині храму і облаштувати навколишню територію.

На жаль, на церкві будівничі не залишили жодної дати. Допомогли у встановленні віку експерти у Києві: зі зрубу, який Микола Мотузюк привіз до них, дослідили, що деревині, з якої збудовані стіни, близько трьохсот років. Церкву було збудовано у 1776 році. Рік будівництва допоміг встановити краєзнавець із сусіднього села Мервина Володимир Демчик, який підготував книгу про історію рідного села. Працюючи над книгою, пан Володимир в архівах знайшов дату будівництва церкви у Малій Ростівці. Про цю церкву ще є згадка у книзі «Сказання про населені місцевості Київської губернії», 1864 року видання.

Церкву закрили після більшовицького перевороту у 1917 році. Святиня почала занепадати. Нелюди крали дошки з підлоги і кругляк. Богу дякувати, не все встигли розтягнути…

Пан Микола довго вагався — будувати нову церкву на місці старої чи все ж таки дати друге життя старовинній зруйнованій будівлі. Консультувався у фахівців, звертався у наукові та релігійні установи. Але рішення все ж таки прийняв сам: руйнувати намолений храм — гріх. Зараз церкву відбудовують з дуба саме в тому вигляді, в якому вона була — зі збереженням всіх елементів всередині і ззовні.

«Минулого року на Пасху прийшло приблизно п’ятсот людей. Хоча в селі живе лише двісті осіб. Люди звідусіль тягнуться до нашої церкви. Родичі приїздять в гості, діти — до батьків. Тут особлива аура. Майже два з половиною століття у ній молилися наші предки!», — каже Микола Мотузюк.

Схожі новини