Передплата 2024 «Добрий господар»

Допомогу з безробіття можуть отримати навіть ті, кого ще не звільнили

В Україні щодня реєструють 6-7 тисяч безробітних

В Україні стрімко збільшується кількість офіційно зареєстрованих безробітних. Лише за останній тиждень на облік у Службі зайнятості стало 25 тисяч осіб. Зокрема, на Львівщині зараз реєструють вдвічі більше безробітних, аніж було до карантину. Так, якщо 1.03.2020 року до 13,03,2020 року до Львівського обласного центру зайнятості звернулось 1389 осіб, то з 13.04.2020 до 24.04.2020 року — 2875, Загалом в Україні уже налічується 431,9 тисяч безробітних.

Ексголова Державної служби зайнятості Ольга Макогон заявила, що якщо кількість безробітних зростатитиме такими темпами, то грошей на виплати може не вистачити. Справа в тому, що кошти Служба отримує з Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття, а він у свою чергу наповнюється з надходжень з зарплати. А оскільки через карантин багато людей втратили роботу або отримують лише частину зарплати, то й надходжень до Фонду почали зменшуватись. У той час як видатки — зростати. Утім, у Кабміні це питання бодай тимчасово вирішили, виділивши Фонду допомоги з безробіття додатково 6 млрд грн. «Це дозволить вирішити дві наші ключові цілі. Перша — це забезпечити реальну допомогу тим людям, які зараз, на жаль, вже втратили роботу. А друга — допомогти роботодавцям з виплатою зарплат їхнім працівникам і тим самим попередити звільнення, зберегти робочі місця», — зазначив міністр економіки Ігор Петрашко. Тобто тепер, окрім традиційних виплат, Фонд виплачуватиме також допомогу з часткового безробіття, а також виділятиме кошти малому та середньому бізнесу на покриття витрат на зарплату робітникам, яким було скорочено робочий час.

Як пояснили «ВЗ» у Львівському обласному центрі зайнятості, механізм працює таким чином. Якщо роботодавець змушений був призупинити чи скоротити свою діяльність на час карантину, то він може звернутись до центру зайнятості за місцем сплати ЄСВ. Пакет документів можна надіслати електронною чи традиційною поштою, або залишити у скриньці при вході у центр зайнятості. Відтак роботодавець і центр зайнятості укладають договір про допомогу на тих працівників, які через через призупинку роботи підприємства не працюють (або працюють частково). Допомога нараховується на розмірі 2/3 окладу за кожну втрачену годину робочого часу, але не може перевищувати мінімальну зарплату (4723 грн). Це, звичайно, незначні суми, але у будь-якому разі це краще, аніж відпустка за власний рахунок чи звільнення.

Крім того, окремі підприємці почали вдаватись до хитрощів. Офіційно звільняють працівників, ті стають на облік у центр зайнятості і отримують допомогу з безробіття (тепер її призначають з 1 дня, навіть якщо людина звільнилась за власним бажанням). При цьому продовжують працювати і отримувати частину зарплати в конверті.

Схожі новини