Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У Львові планують «реанімувати» недобудований крематорій

Руїни недобудованого крематорію на Голосківському цвинтарі стоять ще від початку 1980-х років

Виглядає на те, що мерія справедливо вирішила: пандемія коронавірусу — слушна нагода згадати про відкладені плани з будівництва у Львові крематорію. І справді, в межах міста ховати вже практично немає де… Львівський міськвиконком прийняв рішення оголосити два архітектурні конкурси — на облаштування крематорію на Голосківському цвинтарі та облаштування зали прощання на Янівському цвинтарі.

«Було прийнято рішення про оголошення відкритого архітектурного конкурсу на пошук найкращої проєктної пропозиції крематорію на Голосківському кладовищі, — розповів начальник міського управління архітектури й урбаністики Антон Коломєйцев. — Будівля крематорію — непроста, технологічна. Технічне завдання з її проєктування вимагає певного часу. Тому, починаючи від цього рішення виконкому, ми будемо збирати організаційний комітет, шукати найбільш гідних членів журі. А також напрацьовувати чітку архітектурну типологію, аби задати єдині параметри для проектування усім учасникам конкурсу. Поблизу цієї ділянки немає ні житлових будинків, ні громадських, тобто це обґрунтоване рішення з точки зору санітарних норм. Наші бюджети не є такими великими, як у європейських містах. Можна шукати більш бюджетні фасадні рішення планування, але водночас ми не можемо знижувати рівень якості. Бачимо, що ті крематорії, які були останнім часом запущені у Польщі, Німеччині, Австрії, пропонують дуже раціональні, хороші поєднання технології з естетикою. Оголошувати конкурс орієнтовно плануємо на початку червня. До цього часу вже має бути програма і сформоване журі. Для міста питання крематорію назріло вже давно. Також під час засідання виконкому запропоновано провести архітектурний конкурс відносно будівлі на Янівському кладовищі. При вході у нього зліва є занедбана будівля, там планується облаштувати меморіальний центр, де родичі й близькі померлих можуть попрощатися. Обидві будівлі: і крематорію, і меморіального центру — мали би бути в одній стилістиці».

Читайте також: «Знайти місце на цвинтарі важче, ніж земельну ділянку під сміттєзвалище…«

Про будівництво крематорію у Львові говорять давно, але досі тут не наважувалися довести до пуття роботи з його облаштування. Будувати крематорій і колумбарій (місце, де зберігають урни з прахом) на Голосківському цвинтарі розпочали ще на початку 1980-х років, але пізніше його заморозили через кризу 1990-х та непопулярність самої ідеї кремації серед релігійних львів’ян.

Ще півроку тому депутати Львівської міськради не підтримали петиції щодо будівництва крематорію, хоча вона назбирала набагато більше голосів містян, ніж було потрібно. У кулуарах сесії депутати говорили, що галичани наразі не готові до кремації померлих, а депутати не хочуть йти всупереч менталітету своїх виборців. Хоча ніхто не заперечував, що ситуація з браком місць для поховань у Львові — катастрофічна. Нині поховання дозволені лише на Голосківському кладовищі, а на Янівському, Сихівському та Личаківському лише підзахоронюють. У січні цього року у бюджеті розвитку Львова на 2020 рік заклали 3 млн гривень на виготовлення проєкту крематорію на території Голосківського кладовища.

Схожі новини