Передплата 2024 «Добре здоров’я»

"Ніяких поступок": Польща збирається стягнути з "Ґазпрому" 1,5 млрд доларів "найбільш болючим способом"

  • 28.04.2020, 14:55
  • 765

Заступник міністра державних активів Польщі, колишній віцепрезидент польської газової компанії PGNiG Януш Ковальський вважає, що PGNiG варто стягнути 1,5 млрд доларів з "Газпрому" "найбільш болючим способом"

Про це він сказав в інтерв'ю виданню Wprost.

«Я переконаний, що PGNiG SA вибере найбільш ефективний варіант, і я навіть скажу трохи злорадно — найболючіший спосіб повернути те, що нам належить, те, що ми переплачували протягом багатьох років. Незалежний арбітраж в Стокгольмі погодився з нами. Ми маємо рацію», — зазначив він.

Заступник міністра наголосив, що «будь-які поступки „Газпрому“ щодо стягнення 6 млрд злотих, які нам присуджені, повинні бути абсолютно виключені». На думку Ковальського, компанії PGNiG необхідно рухатися шляхом «Нафтогазу»: добиватися арешту активів «Газпрому». У пріоритеті повинні бути компанії Nord Stream AG і Nord Stream 2 AG, оскільки це може також затримати проєкт «Північний потік 2», сказав заступник міністра. Ковальський додав, що це потрібно зробити негайно негайно.

«Рішення Стокгольмського арбітражу, хоча і підлягає оскарженню, є абсолютно обов’язковим і має бути виконаним. Я оцінюю можливість його анулювання максимум в кілька відсотків», — зазначив він.

Читайте також: Вдруге пошилися у дурні: «Ґазпром» програв Польщі в арбітражному суді

Нагадаємо, в кінці березня в PGNiG заявили, що Стокгольмський арбітраж підтвердив, що ціна на газ за ямальським контрактом була неринковою і надмірною. Згідно з рішенням, PGNiG платитиме російській компанії за природний газ за новою формулою. Ціна буде прямо залежати від вартості газу на західноєвропейському ринку. Рішення арбітражу застосовується з 1 листопада 2014 року, тобто з дня, коли PGNiG звернулася до «Газпрому» з проханням переглянути ціну в контракті. Це означає, що російська компанія буде зобов’язана повернути PGNiG приблизно $ 1,5 млрд, тобто 6,2 мільярда злотих, заявили в PGNiG.

Схожі новини