Передплата 2024 «Добре здоров’я»

"Влада не здатна впоратися з хаосом і зажерливим Коломойським", - нардепка

  • 28.04.2020, 08:30
  • 1 025

Украінці масово виступають проти карантинних заходів не тому, що вони безвідповідальні та не усвідомлюють небезпеку, а тому, що вони фактично залишилися сам на сам з економічними викликами. Уряд Зеленського не надає фінансову підтримку малому та середньому бізнесу, не платить додаткові гроші лікарям, які протистоять коронавірусу, а монобільшість все далі відтягує ухвалення банківського закону, який здатен розблокувати фінансову допомогу від МВФ

Про це заявила в ефірі каналу «Прямий» народний депутат з фракції «Європейська Солідарність» Вікторія Сюмар.

Вона також зауважила, що так званий план поетапного виходу з карантину нелогічний, і тому вже сьогодні прем’єр Шмигаль був змушений заявити про його зміну.

«План, про який нам розказали, що ми маємо чотири етапи, якщо там будуть якісь цифри по захворюваності. Подивилися всі — взялися за голову. Ніхто не зрозумів, як це все на практиці реалізувати. Тому що спочатку ми відкриваємо салони краси — друга черга, а четверта черга — відкриваємо громадський транспорт. У мене питання — перукарка на роботу має на таксі їздити? Вже сьогодні прем’єр ніби сказав, що має бути друга, третя і четверта черга відразу і швидко. І майже одночасно. Це свідчення того, що дійсно панує хаос, що рішення ухвалюються симптоматично. У турборежимі сказали одне — в турборежимі все взяли і поміняли», — зазначила Сюмар.

«Українці безперечно стали значно більш обережніші. Українці дуже дисциплінована нація. Але вже 45-й день карантину! Вже треба сформувати відповіді, як ми будемо виходити з нього. Вони лежать в площині державних рішень. Насамперед — масове тестування. І не тільки групи ризику. І не тільки експрес-тестами. До чого прийшли вже всі розвинені країни», — наголошує Сюмар.

Вона також зауважила, що українські науковці, отримавши державне фінансування, здатні забезпечити розробку відповідних тестів. Однак чи є таке фінансування — невідомо. Так само як і те, чому виділені на епідемію гроші не доходять до медиків.

Читайте також: Якщо не буде кредиту МВФ, Україна буде змушена зупинити всі соціальні виплати

«Ми виділили в бюджеті, ми зробили фактично резервний фонд, яким вручну розпоряджається Кабмін. Ми думали, що ці гроші підуть на зарплати медикам — не пішли. Їх ніби підвищили на рівні закону на 300 відсотків, але це на місцевих бюджетах. Місцеві бюджети не отримують достатню кількість податків, і вони не платять медикам», — констатує Сюмар.

«Ми ініціюємо позачергове засідання Ради. Воно має відбутися якомога швидше. Я не розумію, чому там так тягнуть до четверга. Але ключове питання — що Рада має розглядати. На нашу думку, це має бути закон про страхування медиків. Це має бути закон про обов’язкове тестування груп ризику. Вся країна терпить величезні обмеження, пов’язані саме з коронавірусом, сидить на карантині, а Рада розглядає «хотєлки», — зазначила Вікторія Сюмар.

«І останнє — це звичайно „антиколомойський“ закон. Закон про неможливість повернення Коломойському ПриватБанку. Це дуже важливо, бо 150 мільярдів держава вже влила, забравши з кишені кожного українця. І сьогодні існують — я переконана — певні „договорняки“ на Банковій із Коломойським. Бо коли ухвалювали в першому читанні цей закон — він був невеличкий. Його могли ухвалити швидко. А далі пішли оці торги, 16 тисяч правок. І тепер кажуть, що депутатам треба прочитати всі ці правки. Чому в середу ми не можемо вже розглянути зміни до регламенту? За новим регламентом кожна фракція скаже, які в неї 5 принципових поправок. Це означає, що далі продовжуються якісь торги з Коломойським. Тому закон негайно треба ставити в порядок денний. Негайно голосувати», — наголосила представниця «Європейської Солідарності».

Схожі новини