Передплата 2024 «Добрий господар»

Коронавірус атакував українські СІЗО: в'язні бунтують, персонал звільняється

  • 27.04.2020, 16:14
  • 939

Пенітенціарні установи України можуть стати сприятливим середовищем для поширення коронавірусу. У слідчих ізоляторах вже з'явилися перші підтверджені випадки COVID-19. Персонал пише рапорти на звільнення, а ув'язнені почали бунтувати.

За інформацією джерел OBOZREVATEL, щойно підтвердили COVID-19 у Кропивницькому СІЗО. Підозрюваний у пограбуванні 23-річний чоловік потрапив у слідчий ізолятор 13 квітня. Його вивозили на слідчі дії, де він, імовірно, і підхопив коронавірус.

Найближчим часом там може трапитися спалах небезпечної інфекції.

«Річ у тім, що в хлопця було велике коло контактних осіб — як серед ув'язнених, так і співробітників ізолятора», — повідомило джерело.

Тривожна ситуація і в інших пенітенціарних установах. За інформацією уповноваженої Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової, станом на 26 квітня в Маріупольському СІЗО коронавірус підозрюють у чотирьох підслідних — зараз вони перебувають в ізоляційних боксах.

Читайте також: У Чернівецькому СІЗО стався бунт через ув'язненого із COVID-19, є постраждалі

В Одеському СІЗО серед персоналу й затриманих нібито немає нікого з підозрою на COVID-19. Однак, за інформацією OBOZREVATEL, 23 квітня за лінією Інтерполу в Україні передали повідомлення про те, що у двох екстрадованих в Молдову був підтверджений коронавірус.

За словами Денісової, вже зроблено 103 тести співробітникам установи і 46 — ув'язненим. Результати очікуються 28 квітня.

У СІЗО в Чернівцях 23 квітня прийняли хворого із підтвердженим COVID-19. За нашою інформацією, начальник ізолятора два дні намагався перешкодити цьому, однак на нього все ж таки натиснули з Міністерства юстиції.

А 25 квітня, в суботу, трапився бунт ув'язнених. Вони забарикадувалися в камерах, почали різати вени — співробітникам довелося застосувати силу. Персонал установи став писати рапорти на звільнення.

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова ще 7 квітня перевірила Київський слідчий ізолятор. На своїй Facebook-сторінці вона розповіла, що виявила багато порушень. Зокрема, у камерах не проводилася дезінфекція, персонал не мав засобів захисту від зараження, а їжу видавали у використаних пластикових коробках.

Також омбудсменка зазначила, що в СІЗО не дотримуються протиепідемічних заходів. Вона порадила керівництву швидше виправити ситуацію й направила в Мін'юст акти реагування з відповідними рекомендаціями. Перевіркою зайнялася й прокуратура.

Однак персонал пенітенціарних установ вважає це спробою «знайти цапів-відбувайлів», хоча причина такого жалюгідного становища криється у відсутності нормального бюджетного фінансування.

Співробітники декількох таких закладів на умовах анонімності розповіли OBOZREVATEL, що дуже гостро постає питання із забезпеченням масками, захисним спецодягом і антисептиками. Відповідно, під загрозою як працівники, так і арештанти.

«Стає страшно — як за персонал, так і за самих ув'язнених. По суті, останні кілька років ми з ними в однаковому становищі, а не сьогодні-завтра СІЗО стануть братськими могилами! Ми не готові до пандемії коронавірусу, а Мін'юст просто забив на систему. Що вам сказати, та я форму востаннє отримував 2014 року, а ви говорите — коронавірус! Зараз нам практично прямо говорять: все необхідне для захисту шукайте самі! На селекторній нараді міжрегіональних управлінь та Мін'юсту заступниця міністра сказала, що їй набридло слухати про нестачу необхідного. І що масками вона, мовляв, сама себе забезпечує», — розповів співрозмовник OBOZREVATEL.

Якщо хлорка, хлоросан у деяких установах є в надлишку, то антисептиків, масок — критично мало.

«На наш заклад виділяється два літри антисептика на день! Це навіть не смішно. Як ці два літри розподілити на персонал, ув'язнених, а також співробітників поліції та адвокатів?! Практично все, що в нас є, це „спонсорська допомога“. Наприклад, від ув'язнених, у яких є можливість знайти на свободі маски тощо, або ж від благодійних, релігійних організацій», — додав він.

Персонал пенітенціарних установ вважає, що без нормального фінансування, забезпечення захисним спецодягом тощо скоро всі будуть поголовно заражені.

Тим часом Кабінет міністрів ініціював дострокове звільнення з українських в'язниць майже двох тисяч ув'язнених. Відповідний проєкт закону уряд подав до Верховної Ради.

Схожі новини