Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

"Новояз" від Мінфіну. Деякі слова і фрази чиновники вважають "шкідливими". Список

  • 27.04.2020, 15:34
  • 857

Міністерство фінансів України склало "чорний" список слів, які не можна вживати чиновникам у публічних висловлюваннях про держборг. Під заборону потрапили і фрази, пов'язані з колишніми власниками ПриватБанку.

Також рекомендовано не коментувати прогнози економічного і фінансового стану України. Про це йдеться в документі міністерства, передають «Українські новини».

Які слова і фрази потрапили під заборону

дефолт;

технічний дефолт;

реструктуризація;

репрофайлінг;

критичний рівень резервом і Єдиного казначейського рахунку;

проблеми з ліквідністю;

рецесія;

занепад економіки;

скасування націоналізації ПриватБанку;

компроміс з колишніми власниками ПриватБанку.

Також рекомендовано не обговорювати публічно прогнози, оцінки і розрахунки за держборгом, суверенні єврооблігації і варранти особам, які офіційно не уповноважені коментувати ці питання.

У коментарях на економічні теми рекомендовано використовувати лише офіційну інформацію, розміщену на офіційних інформаційних ресурсах. Будь-які коментарі з приводу випуску суверенних єврооблігацій можна давати лише за погодженням з Міністерством фінансів, радниками цього відомства і юристами. Рекомендовано нікому не радити купувати державні цінні папери і давати прогнози щодо їхньої вартості.

Також рекомендовано не давати коментарів щодо будь-яких прогнозів економічного і фінансового стану України.

У рекомендаціях зазначено, що коментарі з питань держборгу для іноземних і українських ЗМІ не повинні відрізнятися.

Як це пояснили

Автори документа бояться, що порушення цих рекомендацій може призвести до того, що інвестори почнуть розпродавати боргові облігації України, погіршиться кредитний рейтинг держави, а нові кредити стануть істотно дорожче.

Схожі новини