Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Пожежі у Чорнобильській зоні: названо небезпечний наслідок

  • 27.04.2020, 12:33
  • 746

Незважаючи на те, що недавні масштабні пожежі в Чорнобильській зоні не зачепили ґрунти, у яких поховано більшість небезпечних речовин, радіоактивна ситуація в зоні опинилася під загрозою.

Про це в інтерв'ю OBOZREVATEL розповів заступник директора Чорнобильського центру з проблем ядерної безпеки, радіоактивних відходів і радіоекології Сергій Гащак.

«Рослинність цього регіону є ніби фізичним бар'єром для поширення радіонуклідів. А через пожежі відбулася дестабілізація. Після горіння на землі залишився попіл, він радіоактивний, із високою концентрацією стронцію та цезію. Навіть невеликий невеликий вітер може здійняти цей попіл і рознести на десятки кілометрів», — зазначив він.

За словами фахівця, ситуація в Чорнобилі покращиться з відновленням рослинності, але на це знадобиться багато років. А зараз ліс мертвий і він аж ніяк не гарантує безпеки, ба більше, може стати причиною нових пожеж.

Читайте також: Річниця Чорнобиля. У мережу виклали таємні документи КГБ

Він підкреслив, що до лісу потрібно ставитися з великою увагою, контролювати ділянки, щоб не утворилися нові місця займання, а також діяти на випередження.

«Якщо цього не робити, ми просто спалимо всю зону. Стоїть суха погода, відбуваються зміни клімату, тому потрібно бути дуже пильними», — додав Гащак.

Схожі новини