Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Українських немовлят продавали у Китай, - Геращенко

Національна поліція України припинила злочинну діяльність міжнародної, транснаціональної групи, яка протягом тривалого часу займалася продажем новонароджених дітей у Китайську Народну Республіку.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав заступник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко. Організаторами злочинної групи виявилися головлікар приватної репродуктивної клініки та її син. До групи також входили троє громадян КНР і два українця.

Як пояснив Геращенко, злочинці продавали дітей, народжених українськими жінками в Китай за гроші. «Ціна» однієї дитини — приблизно 50 тисяч доларів.

Читайте також: У столиці медики торгували дітьми

«Клієнтів шукали як правило серед громадян КНР — самотніх чоловіків певної орієнтації, які бажають народити дитину в Україні методом штучного запліднення за допомогою послуг донора і сурогатної матері. Після народження дитини сурогатна мати давала згоду на заміну батьків у свідоцтві про народження, в результаті чого батьками дитини ставали громадянин КНР і його фіктивна дружина. Надалі, громадянин КНР, маючи документи, що підтверджують його батьківство, вивозив дитину за межі України», — розповів Геращенко.

Зараз перевіряються ще 140 громадян КНР на предмет причетності до купівлі новонароджених дітей в Україні з порушенням чинного законодавства. Реальна кількість народжених в Україні і вивезених за її межі немовлят ще належить встановити.

«Поліція докладе всіх зусиль, щоб цього більше не повторилося! Справа в тому, що повноцінного регулювання такої сфери як сурогатне материнство в Україні на сьогоднішній день не існує. Але воно і прямо не заборонено законом, і тому все відбувається за цивільно-правовим договором, виконання якого контролюється самими його сторонами. Навіть нотаріального посвідчення такого договору не потрібно!», — написав Геращенко.

На фото: Квартира, в якій утримували новонароджених дітей перед відправкою в Китай

Схожі новини