Передплата 2024 «Добре здоров’я»

"Українська мова - запорука національної безпеки й державної єдності", - Петро Порошенко

  • 25.04.2020, 19:10
  • 765

Рік тому, у пам’ятний день 25 квітня 2019 року, Верховна Рада ухвалила історичний закон про державну мову. Люди на площі під Верховною Радою зустріли ухвалений закон оплесками і вигуками «Слава Україні! — Героям Слава!»

П’ятий Президент України, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко на своїй сторінці у мережі Facebook з нагоди річниці ухвалення «Закону про забезпечення функціонування української мови як державної» зазначив, що робота над законом тривала кілька років, щоб документ став максимально збалансованим. А його ухвалення свідомо винесли за межі виборчої кампанії, бо мова — це не тема для політичних спекуляцій.

«Завжди дотримувався думки, що стратегічний для України закон мав бути позбавлений будь-якої кон’юнктури.

Так, після кількох століть тотальної русифікації, закон про державну мову мав посприяти розквіту української мови. Але що ми бачимо сьогодні, рік потому?

Тетяна Монахова, мовна омбудсменка, подала у відставку, бо уряд не забезпечив її умовами для роботи. Зараз відповідальність за провал цієї роботи перекладають на розробників Закону про мову. Хоча Закон чітко встановив, що уряд впродовж 6 місяців має створити всі умови для діяльності Уповноваженого із захисту державної мови.

Читайте також: Україна втратила мовного омбудсмена: чому Монахова йде у відставку

Така ситуація чітко показує ставлення діючої влади до підтримки та розвитку української мови. Але наша мова була і залишається запорукою національної безпеки й державної єдності. Дякую усім, хто працював і працює над дотриманням Закону про мову. Його роль у сучасній історії України важко переоцінити.

Сподіваюся, що на посаду мовного омбудсмена прийде розумна, активна і принципова людина, яка працюватиме заради збереження нашої національної ідентичності і захистить один із головних державотворчих інструментів — нашу прекрасну українську мову".

Схожі новини