Передплата 2024 ВЗ

Україна втратила мовного омбудсмена: чому Монахова йде у відставку

  • 24.04.2020, 16:35
  • 1 144

Уповноважена з захисту державної мови Тетяна Монахова написала заяву на звільнення із займаної посади

Про це сама Монахова розповіла в інтерв’ю виданню Opinion.

За її словами, створити секретаріат уповноваженого з питань мови не вдалося донині через бездіяльність Кабінету міністрів і прогалини в законі, внаслідок чого вона просто не отримує заробітну плату.

«Майже півроку я тільки витрачаю власні кошти на поїздки з Миколаєва до Києва, оренду там житла. Без секретаріату неможливо отримати фінансування. По Києву я пересувалася на метро. Про яких водіїв може йти мова, коли мені відмовили навіть у службовому житлі», — сказала Монахова.

Водночас уповноважена підрахувала, що за весь цей час змушена була витратити своїх 30 тисяч гривень.

Читайте також: Зеленський і партія «Слуга народу» взяли курс на мовний реванш

«Я довго терпіла, поки була ілюзія, що повільно, але впевнено йду до своєї мети. Однак, коли все було нарешті готове, коли після стількох моїх зусиль питання про створення секретаріату нарешті було винесено на голосування Кабміну, а потім раптово в день голосування викреслили з порядку денного, я остаточно переконалася, що мова йде про відсутність політичної волі. Я зрозуміла, що всі мої дії заблоковані. Брати на себе відповідальність за те, на що ніяк не можеш вплинути, просто безглуздо», — пояснила Монахова.

Також уповноважена розповіла, що зверталася до Офісу Президента, де її проігнорували.

«Я зверталася до представників Адміністрації президента, але мої звернення були тотально проігноровані. Яка причина — чи то тому, що я не з їхньої політичної сили, не „з команди Зеленського“, то чи просто вони не збиралися займатися мовною політикою — не знаю. До Зеленського я так і не потрапила», — розповіла Монахова.

Схожі новини