Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Заяв не писатимемо: фігуранти з плівок Єрмака запевняють, що не давали хабарів

  • 24.04.2020, 14:15
  • 760

Жоден із фігурантів плівок з братом глави ОП Денисом Єрмаком не захотів писати заяви про злочин, всі "претенденти" на держпосади заперечують, що давали хабарі Єрмаку та його спільникам за працевлаштування

Про це повідомляє Українська правда.

17 квітня Спеціалізована антикорупційна прокуратура передала матеріали провадження щодо відеозаписів із Денисом Єрмаком з НАБУ до Нацполіції.

У НАБУ не змогли довести «зловживання впливом», а справу перекваліфікували з ч.2 ст.369−2 ККУ (зловживання впливом) на ст. 190 ККУ (шахрайство).

Заявник — нардеп «Слуги народу» Гео Лерос вказував про вплив службовців Офісу президента на прийняття рішень про призначення на посади в органах держвлади.

Дослівно ЄРДР: «Установлено, що Єрмак Д. Б., за попередньою змовою із групою осіб — Шумським С. З. та Штаньком Д. О., шляхом обману, який полягав у проведенні співбесід і створенні видимості реальної можливості призначення на посади в органи державної влади та державні підприємства, у період з серпня по жовтень 2019 року намагалися заволодіти грошовими коштами громадян, які мали бути надані нібито як неправомірна вигода відповідним службовим особам, однак свого умислу не довели до кінця з причин, що не залежали від їхньої волі».

Читайте також: Масштаби вражають: Лерос оприлюднив докази безпрецедентної корупції топ-чиновників

Слідство встановило 3-х осіб, які в серпні — жовтні 2019 року проводили співбесіди з «претендентами» на посади в органах держвлади та держпідприємствах. Йдеться про Дениса Єрмака, Дмитра Штанька, та Сергія Шумського.

Штанько розповідав, що 16 років пропрацював в органах внутрішніх справ, а Шумський — позаштатний співробітник оперативного управління СБУ.

Жоден з організаторів співбесід у цьому провадженні не визнаний «потерпілим», але правову оцінку їх діям дасть уже поліція.

Правоохоронці вивчили більше 20 годин відеозаписів. На деяких фрагментах під час таких «співбесід» велися розмови про хабарі, але ніхто на відео не обіцяв впливати на конкретних службовців для призначення на відповідні посади.

Водночас жодну особу, яка пройшла «співбесіду», не призначили на обговорювану посаду.

Читайте також: Пішов у наступ: Гео Лерос публічно погрожує Єрмаку та Венедіктовій

На одному з фрагментів відео зафіксували конфлікт з людиною, яка вимагала повернути гроші через невиконання обіцяного, це вказує на можливе заволодіння майном шляхом обману.

УП зазначили, що троє фігурантів записів надали протилежні за змістом показання, двоє з них дали інтерв’ю журналістам, надавши розголосу відомості досудового розслідування без дозволу.

Правоохоронцям так і не вдалося з’ясувати, чи здійснювалася зйомка у законний спосіб. Зокрема, не вдалося підтвердити співпрацю фігурантів відеозаписів на момент їх проведення з правоохоронними органами.

Із відео можна чітко встановити, хто проводив відеозапис, але під час допитів, люди, які здійснювали зйомку, заперечили цей факт.

До того ж особи, які приходили на «співбесіди» відмовилися подавати заяви про злочин та запевнили, що не давали грошей фігурантам за відповідні «послуги».

Таким чином, справу перекваліфікували та передали розслідування із НАБУ до Нацполіції.

Схожі новини