Передплата 2024 «Добра кухня»

"Люди були стурбовані": Марцінків пояснив, чому хотів виселити ромів з Івана-Франківська

  • 23.04.2020, 20:15
  • 1 200

Мер Івано-Франківська Руслан Марцінків вибачився за свої слова про вимогу вивезти з міста людей ромської національності

В ефірі «Громадського» політик виправдовувався, що роми в місті порушували карантин і національність тут ні до чого.

«Неодноразово були звернення в поліцію, на гарячу лінію міськвиконкому. І коли, скажімо, була проведена така робота, самі жителі, які прописані в Свалявському та Іршавському районі Закарпаття, висловили бажання, щоб їм допомогли повернутися додому, оскільки немає громадського транспорту», — пояснював мер.

Читайте також: До яких етносів українці ставляться найгірше — опитування

За його словами, міська влада надала транспорт, щоб роми повернулися додому, але багато з них так і залишилися в Івано-Франківську.

«На жаль, частина осіб, які порушили карантин, і далі жили в сквері, хоча це громадське місце і там не те що жити, але і гуляти не можна. Більш того, ми просили, щоб люди, у яких немає місця проживання, були в спеціальному центрі на вулиці Млинській, де люди мають можливість перебувати, спати, там є медики, там є харчування, ми проводимо експрес-тестування на коронавірус цих людей, які не мають місця проживання. І ми їм (ромам — Ред.) пропонували, тому що люди були стурбовані», — сказав Марцінків.

Міський голова вибачився за свої емоційні вирази, стверджуючи, що не хотів нікого образити.

«Йшлося про конкретних осіб — близько 20 ромів, які не є жителями Франківська та систематично порушували карантин. Але я не стримав емоцій, тому прошу вибачення», — сказав він.

Водночас Марцінків стверджував, що офіційного доручення вивозити або штрафувати порушників не давав, тому що не має таких повноважень.

Нагадаємо, поліція порушила справу проти Руслана Марцінківа за дискримінацію ромів.

Схожі новини