Львів’янка Тетяна Чучко тримає… черв’яків на четвертому поверсі звичайної дев’ятиповерхівки (фото)
У помешканні на четвертому поверсі в ящику мешкають… хробаки.
Доглядає їх Тетяна Чучко — керівниця Клубу органічного землеробства. Її «підопічні» перетворюють домашні відходи у корисний біогумус, тому до загальних смітників з квартири львів’янки не потрапляє нічого з харчових відходів. А завдяки біогумусу, який створили працьовиті тваринки, Тетяна збирає на грядках чудові врожаї овочів.
Про своїх домашніх улюбленців Тетяна Чучко розповідає: «Вони працюють усі 365 днів у році, без відпусток. Не просять зарплати, а приносять прибуток». Львів’янка утримує верміферму (так називається підприємство, де вирощують біочерв’яка для створення біогумусу) понад десять років. Спочатку хробаки мешкали на горищі, а тепер — у квартирі. Полюбляють тепло, найкомфортніша температура для них — 18−22 градуси за Цельсієм.
«Це найкращі свійські тварини. Вони не нявкають, не гавкають, не заважають сусідам, від них немає шерсті та алергії, вони не смітять. На корм для них не потрібні кошти», — хвалить львів’янка Тетяна Чучко своїх ідеальних улюбленців. Їх вона називає «мої хробачки».
За той час, поки займається хробаками, не викидає органічні відходи, які становлять 40−60 відсотків усіх її харчових відходів. Спеціально на кухні біля мийки тримає відерко, у яке родина з чотирьох осіб збирає органічні відходи. Згодом пані Тетяна згодовує їх хробакам.
Експериментує, намагається створити для них якнайкомфортніші умови проживання. За десять років випробувала три породи технологічних хробаків: першими були каліфорнійські, згодом з Білорусі привезла пахателів, але вони не прижилися. Зараз зупинилася на старателях, які підійшли найкраще.
Головне, що потрібно для створення верміферми, — органічні відходи, які хробаки переробляють на біогумус. За статистикою, пересічна українська родина за рік виносить на смітник близько півтонни органічних відходів. Тетянина, натомість, не викидає їх узагалі.
Коли збереться достатньо органічних відходів, їх обробляють і пересипають ферментованими висівками — так званими бокашами. Завдяки їм відходи не гниють, не пліснявіють і не мають неприємного запаху.
Штучно виведений у Каліфорнії червоний хробак у сотні разів продуктивніший за дощового. Він з’їдає за день стільки, скільки важить сам, і з десяти кілограмів відходів виробляє шість кілограмів біогумусу. Швидкість, із якою хробаки переробляють відходи на біогумус, залежить від температури.
На біогумусі пані Тетяна вирощує розсаду. Показує, яка цьогоріч на підвіконні уже виросла гарна, зійшло майже все насіння. Свій метод пані Тетяна пропагує серед членів Клубу органічного землеробства, який сама заснувала. Люди, що приходять на її лекції, часто просять поділитися хробаками. Крім вирощування рослин, із відходів з черв’яків можна робити і біогаз, і вигодовувати свиней та курей. Якщо з рослинами уже випробувала, то з тваринками має намір цього року вперше працювати.
Ще Тетяні Чучко прикро, що наші люди не навчилися поводитися з відходами. Вона разом із міськрадою працює над створенням спільних програм, аби поширити вермікультуру серед якнайбільшої кількості людей.