Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У Китаї переслідують активістів, що розповідають правду про COVID-19

Куди зникли активісти, які інформували світ про ситуацію в Ухані? Чи є у Піднебесній таємні тюрми, катування цих осіб? Реальні цифри, які приховує КНР

Про це йдеться у власному розслідуванні The Daily Mail про долю низки активістів, які намагалися відкрити правду про походження та спалах китайського коронавірусу в Ухані. Британські журналісти зазначають, що принаймні один з них уже мертвий, а всі інші — зникли безвісти протягом місяців.

Виклад цієї статті опубліковано у Facebook на сторінці користувачки Інни Рогози.

Фан Бін (бізнесмен, близько 40 років)

У його двері подзвонили пізно вночі. Ззовні — два чоловіки у медкостюмах, які заявили про необхідність помістити Фана на карантин. Однак ті чоловіки виявилися перевдягнутими поліціантами, яким Компартія наказала зачистити суспільство від «інформаторів».

Злочин Фана полягав у тому, що він залив у мережу відео, на якому люди помирають від коронавірусу, і їхні тіла викидають у мішках на подвір’я госпіталю. Ролик знято на тлі офіційних заяв КНР про «повний контроль над вірусом». До видалення відео його подивилися близько 200 тисяч разів. Фану погрожували «за поширення чуток», однак він продовжував інформувати співгромадян. Останнє відео, викладене бізнесменом, зображало напис «Громадяни дадуть відсіч. Поверніть владу народу!».

Фан Біна не бачили вже два місяці. За інформацією правозахисних організацій, його катують у таємних тюрмах спецслужб.

Чен Ціуші (правозахисник, близько 40 років)

За день до смерті іншого інформатора — доктора Лі Веньяна, який першим повідомив світ про спалах вірусу, — зник адвокат Чен. Він опублікував відео, зняті прихованою камерою, про дійсність, що відбувається у лікарнях Уханю: на них були сотні людей, розкиданих у темних коридорах.

Чен набув величезної популярності як блогер, коли висвітлював гонконгські протести попри жорстку заборону з боку уряду КНР. Напередодні спалаху він відправився до Уханю, аби показати про реальні цифри зростаючої пандемії. Йому вдалося відвідати більшість лікарень, де знаходилися хворі уханці.

Через деякий час він зник безвісти. Його родині повідомили, що чоловік перебуватиме на карантині — де саме, не знає ніхто. За словами інформаторів видання BBC, Чен знаходиться у таємній тюрмі.

В останньому ролику він сказав своїм підписникам, що за ним скоро прийдуть: «Поки я живий, я буду говорити, що я бачив і що я чув. Я не боюся смерті. Чому я маю боятися тебе, Компартія?».

Після цього про нього не було жодної згадки.

Лі Зехва (держрепортер, блогер, 24−25 років)

Серед усіх відомих затриманих, Лі — чи не наймолодший, при цьому він був зіркою китайського телебачення, працював на державному каналі CCTV, а також був популярним серед молоді репером і блогером, фактично C-pop зіркою. Його відео — найцікавіші та найрадикальніші. Також він один з не багатьох, хто реально добре підготувався: всі його відео на YouTube мають англомовні субтитри, якісно змонтовані та просто круті.

В одному з прямих ефірів він їде на своїй машині, тікаючи від таємної поліції. «Я їду дуже швидко, допоможіть мені», — каже він сотням тисяч підписників у китайському інтернеті. Хлопець попереджав: уряд планує його примусову самоізоляцію.

Пізніше він вдається до хитрощів: знаючи, що за ним уже йдуть, він у прямому ефірі показує своє затримання через приховану камеру. Перед цим він, помітно знервований, промовляє останній 30-хвилинний спіч перед зникненням: спочатку на Weibo (відразу видалено цензорами), потім — через vpn на YouTube.

«Я більше не можу мовчати, заплющувати очі та затикати вуха. Суть не в тому, що я не зможу мати гарне життя з дружиною та дітьми. Я можу. Однак я роблю це тому, що вірю у молодих людей, які можуть повстати так само, як це зробив я», — говорить він останні слова у ролику.

Менш, ніж за 20 хвилин, за ним приходять таємні поліціяни, вдягнені у цивільне. Вони вриваються у квартиру і відео припиняється.

Однак, найцікавіше полягає в тому, що раніше в день арешту, коли він тікав від таємної поліції, Лі вдалося одним з перших проникнути на території Інституту вірусології Уханю — того самого, що покривається корумпованою директоркою та «леді-кажан», вірусологинею Ші Чженлі, яку все частіше звинувачують у породженні китайського коронавірусу.

Що саме дізнався Лі в Інституті залишається загадкою. Однак він устиг повідомити співгромадянам про брехливу статистику уряду про кількість загиблих в Ухані. Окрім цього, він пояснив усім своїм підписникам, що він — повністю здоровий, коронавірус у нього не було виявлено, і ніякої примусової ізоляції він не потребує.

За інформацією гонконгських правозахисних груп, Лі тримають в одній з таємних тюрем разом з дисидентами, правозахисниками, підозрюваними у шпигунстві тощо. Юристи припускають, що він, як і інші піддається жорстоким катуванням, — усе для того, аби відзняти зізнання на центральному телебаченні у підривній діяльності проти КНР.

Місцезнаходження Лі невідоме з 26 лютого 2020 року. Родина зниклого не знаходить собі місця весь цей час.

Три описані випадки — лиш ті, що отримали всесвітній резонанс. За наявною наразі інформацією, нам відомі страшні факти — і вони не про коронавірус:

— понад 5100 осіб заарештовані за перші тижні спалаху коронавірусу за спроби повідомити Китай і світ про наближення катастрофи;

— інакодумців оголошують хворими та відправляють на «примусове лікування» у невідомі місця;

— мобільні додатки для контролю за спалахом використовуються для контролю за пересуванням людей та відстеженням усіх можливих особистих даних;

— величезними штрафами карають усіх, хто писав у месседжерах (в особистих повідомленнях) про лікарняні черги, нестачу масок та смерть родичів.

У мережі з’явилися скріншоти переписки 24-річного блогера Лі Зехва (Кріс) з колегою перед зникненням

У продовження посту про зниклих активістів у тайванських медіа можна знайти скріни останньої переписки Кріса з колегою, особа якої (якого) не є встановленою. Подаємо переклад цих скрінів.

(Друг — невстановлена особа, яка надіслала скріни; Кріс — зниклий блогер).

Друг: вони усе ще переслідують тебе? (07:36)

Кріс: Я не можу зараз говорити / ні / я не знаю / певно, вони хочуть відправити мене у центр карантину / вони у 3 метрах від мене / я боюся рухатися / я у захисному костюмі, він занадто шумний (07:36)

Друг: Де вони тебе зловили? Вони мають якісь докази (прим: проти тебе)? (07:37)

Кріс: Навпроти лабораторії Р4 / Вони хочуть перехопити мою машину / Але я відірвався / Я не знаю / Вони думали, що я був у «небезпечному» місці (07:37)

Друг: Ти все ще там? Чому ти тільки зараз увімкнув світло? (08:39)

Кріс: Я боюся вони дивилися трансляцію / Я не впевнений, що вони все ще там (08:40); Схоже, вони пішли (08:47)

Друг: Подивися обережно, чи вони все ще переслідують тебе (08:50); У тебе є, що поїсти? (08:54)

Кріс: Так / Я думаю, що робити, якщо вони вломляться сюди / Буду продовжувати записувати все у будь-якому разі (9:00)

Дві-три години потому.

Друг: Ти все ще там? (10:47); Я чув, це якісь твої друзі / Хто приходив? Ти зараз в порядку? (11:47).

Зверху видно, що останній вхід Кріса до WhatsApp був 26 лютого 2020 року. Це день його зникнення. При цьому, час між відео у машині, коли він тікає з лабораторії, та час атаки на квартиру під час прямої трансляції, — збігається. «Друг», найбільш вірогідно, дивився всі стріми, а також був у дійсно дружніх відносинах зі зниклим блогером.

Нагадаю, що саме цю лабораторію підозрюють у поширенні коронавірусу, навколо неї вже виникли десятки скандалів. Саме у цій лабораторії працювала вірогідна «нульова пацієнтка», яка також зникла безвісти, і саме з лабораторії почався відлік останніх годин Кріса на свободі, незважаючи на 2-тижневе розслідування, результати якого він викладав на YouTube, у тому числі — з англійськими субтитрами.

Схожі новини