Передплата 2024 «Добра кухня»

Музейна спільнота просить не відкривати музеї до кінця карантину

  • 21.04.2020, 15:56
  • 592

Художник і директор Одеського художнього музею Олександр Ройтбурд заявив, що музейне співтовариство просить владу не відкривати музеї до закінчення карантину

Про це свідчить пост Ройтбурда у Facebook у відповідь на заяву міністра охорони здоров'я про можливе пом'якшення обмежень для громадян попри продовження карантину

«Шановний Максиме Степанов! Введення карантину стало ударом для музеїв. Але їх відкриття до кінця карантину може стати ще більшим ударом.

У кожному залі музею повинні бути доглядачі. Усі вони люди похилого віку, які, як правило, живуть у віддалених районах міст. Зараз вони на самоізоляції.

Якщо запускати музеї, особливо в великих містах, то це спричинить витрати на транспорт для доглядачів, що перевищують не тільки їхні зарплати, а й те, що музеї могли б заробити в умовах обмеженої кількості відвідувачів та неможливості проведення лекцій, екскурсій, дитячих програм та інших масових заходів.

Крім того, не хотілося б ставити під удар їхнє здоров'я.

Читайте також: Карантин збираються продовжити до 12 травня. Передбачаються пом'якшення

Можливо, для невеликих музеїв у невеликих містах цієї проблеми не існує. але в Києві, в Одесі, Львові, Дніпрі музеї до цього не готові. Я говорив із колегами з цих міст — і наші позиції повністю збіглися.

Музейна спільнота просить вас переглянути рішення про відкриття музеїв. Думаю, розумніше було залишити його на розсуд музеїв. Можливо, деякі музеї могли б відкритися в обмеженому режимі. У будь-якому випадку, це повинен вирішувати кожен конкретний музей самостійно.

У цілому по країні сьогодні відкривати музеї неможна. Сподіваюся на Ваше розуміння".

Схожі новини