Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Безсимптомних хворих може може бути більше, ніж припускали раніше – вчені

  • 21.04.2020, 15:12
  • 827

З невідомих причин COVID-19 у деяких людей протікає безсимптомно. Проте ці хворі здатні передавати SARS-CoV-2 іншим.

Така загадкова передача може пояснити швидке поширення COVID-19 по всьому світу і серйозну проблему, пов'язану зі стримуванням вірусу.

У звіті за лютий Всесвітня організація охорони здоров'я повідомляла, що випадки захворювання на коронавірус без симптомів трапляються рідко, та й симптоми згодом проявляються.

Але деякі дослідження вказують на протилежне.

Вчені проаналізували 9 досліджень, в яких вказана кількість безсимптомних хворих.

У цих роботах діапазон поширення інфекції великий: від 0,76% хворих жителів Ісландії до 36% інфікованих мешканців притулку для бездомних в Бостоні.

Читайте також: «Якби не карантин, в Україні було б вже 180 тис. хворих на коронавірус», — Ляшко

Але частка безсимптомних хворих серед протестованих незмінно висока: приблизно від 31% до 88%, в середньому 56%.

Через різні обмеження в цих дослідженнях загальне значення для населення, на думку аналітиків, може бути меншим і становить близько 40%.

Проте ці дані поки що не можна застосувати до всього населення, стверджують автори. Для цього потрібні масштабніші дослідження.

Але схожі цифри наводить Центр медицини, заснованої на доказах, базується на кафедрі наук про первинну медико-санітарну допомогу в Університеті Оксфорда: від 5% до 80% людей з позитивним результатом на SARS-CoV-2 можуть не мати симптомів.

Тому автори пропонують збільшувати кількість тестувань, щоб зрозуміти, який вплив хворих на COVID-19 без симптомів на пандемію.

Схожі новини