Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Жахливі тортури: колишні бранці мають свідчення для Міжнародного кримінального суду

  • 19.04.2020, 20:35
  • 946

Більшість звільнених під час нещодавнього обміну полоненими між Україною та ОРДЛО заявили про тортури, фізичне та психологічне насильство щодо них з боку терористів, яких фінансує Росія

Про це повідомляє пресслужба Офісу Генерального прокурора у Facebook, передає Gazeta.ua.

Генпрокуратура працює зі всіма 20 повернутими громадянами, які насильно утримувалися на окупованій території Донбасу представниками незаконних збройних формувань РФ, для підготовки та передачі доказів порушення міжнародного гуманітарного права до Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду.

Прокурори також забезпечать притягнення до відповідальності винних у вчиненні воєнних злочинів на національному рівні.

За словами начальника Департаменту нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, Офісу Генерального прокурора Юрія Рудя, більшість звільнених осіб підтверджують факти побиття, нелюдського поводження, застосування психологічного та сексуального насильства, приниження людської гідності, побиття, катування, що в окремих випадках призводило до каліцтв та загибелі.

Читайте також: «Чому передусім повертають осіб, які не мають стосунку до захисту інтересів України?» — рідні бранців вимагають пояснень

За 6 років збройної агресії РФ органи прокуратури спільно з СБУ встановили понад 160 місць незаконного утримання українських громадян на Донбасі. Більше ніж 3,5 тис. осіб були протиправно позбавлені волі.

«В окремих місцях одночасно утримувалося в нелюдських умовах від 200 до 300 осіб незалежно від статі, без належного забезпечення медичною допомогою і харчуванням», — говориться в повідомленні.

За порушення законів та звичаїв війни (стаття 438 КК України) притягнуто до кримінальної відповідальності понад 80 осіб, стосовно 16 з них обвинувальні акти вже скеровані до суду.

Колишні бойовики відмовляються повертатися за обміном до псевдореспублік ЛНР і ДНР, які підтримує Росія.

Схожі новини