Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Супрун дала поради щодо занять сексом на карантині

  • 18.04.2020, 20:07
  • 1 393

Супрун зазначила, що в цілому секс знижує тривожність і допомагає боротися зі стресом, з яким зараз можуть зіткнутися через вимушену ізоляцію.

Екс-міністр охорони здоров'я Уляна Супрун зібрала все, що нині відомо про заняття сексом під час пандемії COVID-19 і дала поради, як знизити ймовірність захворювання Рекомендації Супрун опублікувала на своїй сторінці в Facebook, передає УНІАН.

Екс-міністр зазначила, що в цілому секс знижує тривожність і допомагає боротися зі стресом, з яким зараз можуть зіткнутися з-за вимушеної ізоляції. Заняття сексом супроводжує викид гормонів, зокрема окситоцину, що добре впливає на імунну систему. Наприклад, окситоцин активує ланка вродженого імунітету, клітин «природних кілерів».

Вони вбивають уражені вірусами клітини і не дають виникати рецидивів деяких хвороб.

«Також статевий акт можна прирівняти до фізичних вправ, що має позитивний ефект на серцево-судинну систему», — додала Супрун. Вона підкреслила, що це нормально, якщо з-за стресу немає бажання займатися сексом. Так, в одному невеликому дослідженні, яке провели в Веньчуані (Китай), виявили, що до землетрусу 2008 67% жінок мали регулярний секс, а після землетрусу показник впав до 4%. За місяць число зросло до 24%, але все одно не піднялося до колишнього рівня.

«Це демонструє те, як ми можемо реагувати на стрес і небезпека… Ми не можемо закликати утриматися від сексу під час пандемії COVID-19, однак закликаємо до свідомості», — написала Супрун.

Вона нагадала, що, як і інші респіраторні віруси, вірус SARS-CoV-2 не поширюється статевим шляхом. Ніяких доказів такої ймовірності поки немає. Основний шлях поширення — через тісний контакт з хворою на COVID-19 людиною. Невеликі краплі рідини з носа або рота поширюються під час того, як хвора людина кашляє, чхає, розмовляє або видихає повітря. Тому близький тілесний контакт, поцілунки і навіть швидке дихання, які супроводжують секс, можуть бути способом передачі вірусу від одного партнера до іншого.

«Досі недостатньо інформації, щоб стверджувати про повну безпеки або небезпеки самого статевого акту зараз. Зібрали для вас кілька порад, яких слід дотримуватися в цей період під час заняття сексом», — пише екс-глава МОЗ.

Займайтеся сексом з близькими вам людьми.

«Ваш найбезпечніший сексуальний партнер — ви самі. Мастурбація не поширює вірус, особливо якщо ви миєте руки і будь-які секс-іграшки милом не менше 30 секунд до і після сексу», — порадила Супрун.

«За рівнем безпеки після вас йде ваш постійний партнер або партнерка, з ким ви живете. Якщо ви удвох дотримуєтеся карантину, не маєте тісних контактів з іншими людьми, а до того ж, живете разом, то в плані інтенсивності тілесних контактів секс нічим не буде відрізнятися від спільного перегляду фільму в обіймах», — додала вона.

Супрун радить уникати сексуальних контактів з тими, з ким ви не перебуваєте на карантині, навіть якщо це ваш постійний сексуальний партнер.

«Пам'ятайте про те, що ви можете бути впевнені лише в тому, з ким дотримуєтеся ви самі всі правила карантину. Простежити за партнером або партнеркою, з якими ви не живете під одним дахом, складно. Якщо у вас кілька сексуальних партнерів, обмежте зустрічі з ними. Спробуйте замінити реальний секс на віртуальний. Не починайте нові сексуальні відносини в цей період», — пише екс-глава МОЗ.

Враховуйте основні способи поширення вірусу.

«Перш за все, SARS-CoV-2 може передаватися під час поцілунків. Якщо людина не входить в ваше коло тісних контактів, тобто не живе з вами, обмежте поцілунки», — дає рекомендацію Супрун.

У мережі поширюються повідомлення про безпечні під час пандемії COVID-19 пози для сексу, нагадала екс-міністр. Звичайно, це жартівлива форма подачі серйозної інформації. За основу там взяте правило соціальної дистанції в 1−1,5 метра (від вашого обличчя до обличчя вашого партнера або партнерки).

«Якщо ви практикуєте анальний секс чи риммінг, пам'ятайте про те, що вірус SARS-CoV-2 може міститися у фекальних масах. Так само пам'ятайте, що під час орального сексу можливе поширення вірусу через слину. Для цього використовуйте презервативи або латексні серветки, тут важливий бар'єрний захист», — пише Супрун.

Вона також нагадує, що мити руки до і після сексу не менш важливо, ніж кожен раз після повернення з вулиці. Так само важливо дезінфікувати всі секс-іграшки, які ви використовуєте. Переконайтеся, що ними користуєтеся тільки ви. Відмовтеся від сексу, якщо ви або ваш партнер, або партнерка погано себе почувають.

«Якщо у вас або вашого партнера з'явилися симптоми COVID-19, уникайте сексу і поцілунків, зокрема. Пам'ятайте, що висока температура (вище 38,5 градусів), кашель і утруднене дихання — привід до госпіталізації. Також якщо ви знаєте, що ваш партнер або партнерка контактували з хворими COVID-19 людьми, утримайтеся від сексу на деякий час, щоб зменшити ризик вашого інфікування», — радить Супрун.

Користуйтеся засобами контрацепції.

«Крім ризику заразитися вірусом SARS-CoV-2 (якщо не дотримуватися міри запобігання), не варто забувати про інфекції, що передаються статевим шляхом. Для запобігання інфікування цими інфекціями потрібно користуватися засобами контрацепції. Презерватив — засіб контрацепції бар'єрного типу. Це єдиний спосіб запобігти інфекції, що передаються статевим шляхом, та вагітності одночасно. Його ефективність дуже висока, але тільки у разі правильного використання», — нагадала екс-міністр.

Схожі новини