Передплата 2024 «Добрий господар»

Зеленський говорить про зменшення обстрілів на Донбасі, а офіційна статистика свідчить про зворотне

  • 17.04.2020, 13:32
  • 804

Дані штабу Операції Об'єднаних сил вказують на те, що кількість обстрілів на Донбасі після розведення сил не зменшилася, а подекуди і збільшилася

11 квітня президент України Володимир Зеленський відвідав передові позиції Збройних сил України в зоні проведення Операції Об’єднаних сил і заявив, що розведення сил допомогло зменшити кількість обстрілів. Хоча тенденції до зменшення вогню в зоні ООС не спостерігається. Це вже не вперше президент дезінформує щодо зменшення обстрілів, пише Бігус. інфо, передає Главком.

«Радий, що розведення сил допомогло зменшити обстріли. Ми бачимо результат. Військові бачать результат. Ми працюємо над тим, щоб узгодити нові ділянки і щоб на землі Донбасу запанував мир», — заявив Зеленський під час робочої поїздки на передові позиції ЗСУ на Донбасі 11 квітня.

Ці слова президента не мають фактологічного підтвердження — ані у квітні, ані в березні 2020-го. Згідно з щоденними звітами штабу Операції об’єднаних сил за перші 10 днів квітня — до дня, коли в зону ООС приїхав президент, збройні формування Російської Федерації 131 раз обстріляли позиції українських військових. У цей же період у 2019 році російські окупаційні війська крили українські позиції 112 разів.

Наприклад, 9 квітня 2020 року в штабі ООС зафіксували 21 обстріл, в той час, як 9 квітня 2019 року їх було 13. 10 квітня поточного року було зафіксовано 15 обстрілів, проти 9 обстрілів цього ж дня у 2019 році.

Аналогічна тенденція простежувалась і в березні. За даними штабу ООС, у березні 2020 року бойовики обстріляли українські позиції 294 рази, а в березні 2019-го обстрілів було на 80 менше.

Читайте також: Війна на Донбасі: бойовики один раз обстріляли українські позиції

Ми також проаналізували щоденні звіти Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) за аналогічний період. Згідно з ними кількість вибухів залишилася на такому ж рівні, що й у 2019 році, а в деякі дні цього року була навіть меншою.

Однак, варто зазначити, що ОБСЄ підраховує кількість випущених снарядів та відкритих черг, в той час, як штаб ООС підраховує не кількість випущених боєприпасів, а саме кількість випадків відкриття вогню. Таким чином саме кількість обстрілів по українським позиціям з боку російських окупаційних військ у період з 1 по 10 квітня 2020 року зросла на відміну від цього ж періоду у минулому році.

У звіті делегації України при ОБСЄ щодо тривалої агресії Росії проти України та незаконної окупації Криму за 3 — 9 квітня також зазначається, про збільшення кількості обстрілів.

«СММ (спеціальна моніторингова місія) зафіксувала вдвічі збільшення кількості порушень режиму припинення вогню в Донецькій та Луганській областях та вчетверо збільшення зброї за межами відведених місць зберігання в окупованих Росією районах Донбасу. Проросійські бойовики обстріляли цивільний автомобіль з українськими журналістами всередині із застосуванням гранати, скинутої з БПЛА поблизу Красногірівки. Незважаючи на жорсткі обмеження свободи пересування СММ збройними формуваннями Російської Федерації, протягом останнього тижня Місія зафіксувала велику кількість забороненої Мінськом зброї на тимчасово окупованих територіях Донбасу», — зазначається у звіті.

Березень цьогоріч став рекордним за кількістю потерпілого цивільного населення. Так, згідно зі звітом Організації об’єднаних націй (ООН), з 1 по 31 березня на Доннечині Управління Верховного комісара ООН з прав людини зафіксувало дві смерті серед мирних жителів, а також 17 поранених.

«У березні 2020 року всі випадки загибелі або поранення цивільних осіб в результаті артилерійських обстрілів і обстрілів з СЗЛО (стрілецької зброї і легких озброєнь) відбулися на території Донецької області (в січні і лютому 2020 року практично всі подібні інциденти сталися в Луганській області). З них: двоє цивільних осіб загинули і 11 були поранені на території, що контролюється самопроголошеною „Донецькою народною республікою“, і троє цивільних осіб були поранені на території Донецької області, що контролюється Урядом», — йдеться в звіті ООН.

Крім того, наприкінці березня Німеччина і Франція звинуватили проросійських сепаратистів на Донбасі у перешкоджанні роботі спостерігачів ОБСЄ під прикриттям пандемії коронавірусу.

«Спалах коронавірусу не повинен служити приводом для перешкоджання пересуванню спостерігачів ОБСЄ», — йдеться в повідомленні.

Схожі новини