Передплата 2024 «Добра кухня»

Шахти у Червонограді зняли з карантину

  • 16.04.2020, 19:10
  • 1 096

Попри те, що гірники, з їхніми хронічними хворобами легень, у зоні особливого ризику. На Covid-19 тут вже захворів шахтар

До Львівської інфекційної лікарні привезли ще одного пацієнта з Червонограда. Це шахтар 1984 року народження (працював у 10-й шахті). Експрес-тест підтвердив у чоловіка Covid-19. Як «ВЗ» повідомляв, першим, у кого діагностували коронавірус у Червонограді, був 42-річний священник УГКЦ, який зараз перебуває у Львівській обласній клінічній інфекційній лікарні. Лікарі кажуть, що стан його задовільний.

— Обстежуємо усіх, хто був у близько­му контакті з отцем, — повідомляє Анна Ярмола, директор Центру первинної медико-санітарної допомоги м. Чер­вонограда. — Наразі обстежили понад двадцять осіб, у всіх негативний тест, але просимо усіх, хто контактував з отцем, перебувати вдома на самоізоляції під контролем сімейного лікаря. Хлопець-шахтар, у якого діагностували Covid-19, не контактував з отцем, що захворів.

Анна Петрівна зазначає, що недо­цільно було відкривати шахти у Черво­нограді. Нагадаємо, від початку каран­тину, з 18 березня, ДП «Львіввугілля» зупинило роботу шахт (підприємство працювало у режимі «підтримки життє­діяльності»), але тиждень тому шахти чомусь вирішили відкрити, хоча каран­тину ніхто не скасовував!

Лікар-пульмонолог, доцент кафе­дри пульмонології Львівського медінституту Анатолій Невзгода роз­повів кореспонденту «ВЗ», що саме шахтарі — у зоні особливого ризику че­рез постійне дихання забрудненим по­вітрям. Шахтарі мають хронічні ура­ження легень, силікози — це професійні недуги. Тому шахтарський Червоноград — зона особливої уваги.

Крім того, Анна Ярмола заявила, що протестувати усіх шахтарів 10-ї шах­ти нереально, місто не має стільки екс­прес-тестів. Як стало відомо «ВЗ» з компетентних джерел, усього на шести шахтах Червонограда і Сокаля зайня­то 7 тисяч працівників, а тестів наразі є всього дві тисячі.

А тим часом…

На шахті «Степова» «ВЗ» підтвердили, що чоловік, у якого виявили Covid-19, справді є їхнім працівником, але вже майже два місяці не був на шахті. «Він пішов у відпустку ще до карантину, бо були проблеми, здаєть­ся, з батьком. З 19 березня шахти припинили роботу. Два тижні ми не пра­цювали взагалі. Але потім збирались директори і вирішили частково відно­вити роботу. Розумієте, шахта — це не те підприємство, яке можна просто закрити на місяць, а потім прийти і відновити роботу. Треба пильнувати за обладнанням, прокачувати воду, проходити лаву. Якщо цього не робити, то за кілька тижнів ми уже не матимемо куди вернутись на роботу, — роз­повів „ВЗ“ один з працівників шахти „Степова“. — Працівники, які мали оплачувані відпустки, зараз у відпустках. Ті, хто воліє сидіти на каранти­ні, отримують 2/3 тарифу. Виходять на роботу тільки ті, хто хоче. Карантин карантином, але людям потрібні гроші, хтось має кредити, хтось орендує квартиру. Загалом у нас на шахті працює 1200 людей, то зараз виходять на роботу тільки 300. Є чотири зміни, тобто всі одночасно не працюють. Контора, їдальня не працюють взагалі, зборів не проводять. Маски і засо­би дезінфекції зараз уже є».

Схожі новини