Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Полковник, якого звільнили із ЗСУ за розстріл курсантів з танка, може стати командувачем ССО

Новим командувачем Сил спеціальних операцій (ССО) може стати полковник Сухопутних військ ЗСУ Олександр Доманський

Про це пише «Український мілітарний портал» з посиланням на джерела в Генеральному штабі ЗСУ.

Доманський довгий час займав посаду заступника начальника штабу командування Сухопутних військ, а до цього був заступником командувача Об'єднаних сил.

В період роботи на Донбасі полковник займався питаннями протидії контрабанді та неодноразово з цього приводу давав брифінги для преси. Також він очолював штаб сектора «С» під час боїв за Дебальцеве.

Зараз Доманський обіймає посаду в Головній інспекції Міністерства оборони України, де також до призначення на посаду начальника Генштабу ЗСУ працював генерал-полковник Руслан Хомчак.

Одним з відомих фактів біографії Олександра Доманського є період його служби в 169-му навчальному центрі Сухопутних військ «Десна». Там він обіймав посаду заступника начальника центру.

29 листопада 2005 року, близько 20:00, екіпаж танка в ході виконання бойової стрільби повернув башту на 180° від мішені, втратив орієнтацію та сприйняв світло у навчальному класі за 400 метрів, як підсвічування цілі та здійснив постріл. Унаслідок цього загинуло двоє військовослужбовців резервного танкового екіпажу — 18-ти річний молодший сержант Сергій Ковпак та рядовий Анатолій Надточий, що у цей час проходив теоретичну підготовку. Ще двоє осіб отримали поранення

У ході розслідування військова прокуратура також порушила кримінальні справи за фактом розкрадання коштів. Як виявилось, замість теоретичної підготовки курсантів центру направляли у місцевий лісгосп для заготівлі лісу та розвантаження фур на базарі.

У результаті начальника 169-го Навчального центру Сухопутних військ «Десна» генерал-майора Віктора Беспальчука та його заступника полковника Олександра Доманського наказом міністра оборони України було відсторонено від зайнятих посад. Згодом їх було звільнено з лав Збройних сил України.

Як з'ясувалося, каталізатором цих відставок став лист від офіцера «Десни» журналістам видання obozrevatel. У листі говорилося про численні порушення з боку командного складу, через що Міноборони відправило в центр групу офіцерів і генералів, які виявили ряд порушень.

Схожі новини