Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Тотальний карантин: на Львівщині зупинили роботу всіх ринків

  • 15.04.2020, 19:35
  • 1 273

Заборона вступає в силу з 15 квітня і буде чинною до кінця карантину

Таке рішення ухвалили на позачерговому засіданні обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій, інформує Zaxid.net.

«Головам райдержадміністрацій, міським головам міст обласного значення, головам об'єднаних територіальних громад заборонити з 15 квітня функціонування ринків на адміністративних територіях», — зазначено у протоколі засідання, прийнятому 15 квітня.

Така заборона буде чинною до стабілізації епідситуації або до особливого розпорядження. Контроль за виконанням рішення будуть здійснювати правоохоронці та представники влади.

Читайте також: У Львові запрацювала третя лабораторія для діагностики COVID-19

Нагадаємо, Міністерство охорони здоров’я 14 квітня скасувало дію постанови від 30 березня, яка дозволяла роботу продовольчих ринків лише за умов дотримання карантинних вимог, серед яких — перебування однієї людини на площі 20 м, дотримання дистанції та інші. За словами головного санітарного лікаря Віктора Ляшка, причиною такого рішення були порушення на деяких ринках України.

Варто зазначити, що в урядовій постанові № 211, яка регулює карантинні заходи на території України, прямої вимоги закриття продуктових ринків немає. Натомість постановою Віктора Ляшка від 30 березня їм дозволили працювати лише за умови дотримання певних вимог. Коли ж МОЗ 14 квітня скасувало цю постанову, то діяльність ринків де-юре ніяк не регулюється. Окремого документу, який заборонив роботу ринків під час карантину, ані Кабмін, ані МОЗ не ухвалювали.

До слова, раніше міська комісія ТЕБ і НС через порушення норм заборонила роботу двох міських ринків. А директорку львівського ринку «Добробут» оштрафували на 34 тис. грн за порушення норм карантину.

Мер Львова Андрій Садовий не підтримує ідею обов’язкового закриття ринків в Україні, бо зокрема у Львові «немає критичних ситуацій» і на ринках «порядку більше, ніж у супермаркетах», інформує Українська правда.

«Я би просив усіх бути дуже уважними, бо у кожному місті своя ситуація. У нас люди дотримуються чітко тих правил і рішень, які ухвалює уряд і наша міська комісія з надзвичайних ситуацій. Тобто є чітка норма, дистанція, все дотримується».

Він уточнив, що станом на ранок 15 квітня немає рішення уряду про закриття всіх ринків в Україні. Садовий додав, що, «наскільки йому відомо», це питання розглянуть на засіданні уряду у середу.

Сам Садовий вважає, що вирішення цього питання треба віддати на розсуд місцевих органів влади, бо зокрема у Львові «немає критичних ситуацій» і на ринках «порядку більше, ніж у супермаркетах».

Садовий додав, що дотримання санітарних правил на ринках контролюють працівники районних адміністрацій, працівники поліції, санстанцій, але найбільшими контролерами є самі мешканці, які негайно телефонують на гарячу лінію, якщо вони бачать якісь порушення.

Схожі новини