Передплата 2024 ВЗ

о. Михайло Нискогуз: «Більшість священників Червоноградського деканату УГКЦ відмовилися проходити тести…»

  • 15.04.2020, 17:43
  • 5 575

Як стало відомо кореспонденту «ВЗ» з достовірних джерел, багато священнослужителів у Червонограді Львівської області відмовляються від пропозиції медиків пройти експрес-тести на COVID-19.

Чи насправді це так, і якими є причини такого ігнорування обстежень, адже саме червоноградський священик потрапив з таким діагнозом у Львівську обласну клінічну інфекційну лікарню, кореспондент «ВЗ» дізнавалася у компетентних осіб у м. Червонограді.

— З усіма отцями напередодні Великодня проводяться бесіди з метою правильної організації богослужінь, — сказав кореспонденту «ВЗ» мер м. Червонограда Андрій Залівський. — Люди мають дивитися трансляції вдома, а священники повинні розтлумачувати пастві необхідність такого проведення Великодня. Не всі священники є протестовані, але ми продовжуємо діагностувати. 23 людей, які визначені у близькому контакті о. Володимира, який захворів, вже протестували. Всі здорові, у всіх тест негативний.

Настоятель храму св. Йосафата у м. Червонограді о. Михайло Нискогуз підтвердив інформацію кореспонденту «ВЗ» про те, що священники не поспішають тестуватися.

— Більшість священників Червоноградського деканату відмовились проходити тестування, — сказав у телефонній розмові о. Михайло. — Можливо, через те, що відомо, що ці тести не завжди показують достовірний результат. Крім того, тестувати лише почали священників, а не всі є на місцях у храмах. Багато хто має обов’язки служіння хворим, сповідають у квартирах, тому не мали змоги пройти тести. З церкви св. Йосафата двох священиків протестували вже, ще троє незабаром пройдуть тест.

Отець Михайло теж ще не проходив тесту, але пообіцяв, що звернеться і тест пройде. Отець переконаний, що не варто допустити такої ситуації, як у Києво-Печерській лаврі, треба все зробити можливе, щоб захворюваність не поширювалася. Що стосується святкування Великодня, то о. Михайло запевнив, що всі богослужіння відбуваються, згідно з рекомендаціями санітарно-епідеміологічної служби, медиків і Благословення Блаженнішого Святослава — Предстоятеля УГКЦ. Священники служитимуть у храмах, а парафіяни мають змогу слухати і дивитися он-лайн-трансляції.

Директор Центру первинної медико-санітарної допомоги м. Червонограда Анна Ярмола повідомила «ВЗ», що від учора почали тестувати експрес-тестами служителів церкви усіх конфесій. На сьогодні протестовано десятьох осіб, усі результати тестів негативні.

На фото: о. Михайло Нискогуз

Схожі новини