Передплата 2024 «Добра кухня»

«І ефективно, і модно»: науковці створили заміну маскам 

Захищатися від вірусів пропонують спеціальним шарфом 

Вчені Манчестерського університету технологій створили унікальний шарф, який, за словами розробників, здатний замінити медичні маски.

Про це пише The Guardian.

Характеризуючи свій винахід, вчені стверджують, що новий шарф — краще медичної маски. По-перше, тканина щільніше прилягає до носа і рота, так як обв'язується повністю навколо обличчя і голови. По-друге, хірургічні маски не можна носити довше двох годин, вони викликають сильний дискомфорт, і люди часто торкаються до них руками, що підвищує ризик інфікування.

«Шарф підходить для багатогодинного носіння і неприємних відчуттів не створює», — говорять творці шарфа.

Однак найголовніша відмінність новинки — спеціальна хімічна оболонка тканини, з якої виготовили шарф.

«До неї приклеюється вірус, що атакує людину повітряно-крапельним шляхом. Він не може пройти крізь оболонку з цими речовинами і втрачає активність. У тканинах містяться білкові компоненти, схожі на ті, що знаходяться у верхніх дихальних шляхах людини, які проходять через рот, ніс, синусові пазухи, а також дихальне горло. Ці компоненти допомагають утримувати і знешкоджувати патогени», — пояснюють учені.

Біолог і один з творців шарфа доктор Алан Грін вважає, що, опинившись в шарфі, вірус зіткнеться з тими ж реакціями, що і в організмі.

«Відмінність в тому, що в тканинах шарфа клітин немає, і заражати йому нічого. Він швидко втратить активність і помре», — говорить Грін.

Схожі новини