Передплата 2024 «Добра кухня»

"Не я б’ю - лоза б’є, за тиждень - Великдень": історія і традиції святкування Вербної неділі

Освячена гілка котиків оберігає житло, а господарів - від хвороб

Вербна неділя завжди була шостою і передостанньою неділею Великого посту перед строгим Страсним тижнем.

Цього року це свято випадає на 12 квітня, яке у християн є великим святом, бо знаменує вхід Господній в Єрусалим. Коли Ісус Христос їхав верхи на віслюку, люди стелили на Його шляху пальмові гілки. Це поклало початок звичаю святити гілочки. Свято символізує, з одного боку, визнання Ісуса Месією, а з іншого — прообраз входу Сина Людського у Рай.

У давніх римлян пальмова гілка була символом перемоги. Тому її несли в руках під час переможного походу. На людних ігрищах переможців також нагороджували пальмою як символом перемоги.

Оскільки пальмових гілок не маємо, тому освячуємо вербові котики. Верба здавна шанована серед нашого народу, тому що вона першою сповіщає про прихід весни і має цілющі властивості. Здавна вважається, що освячена верба протягом року захищатиме помешкання від пожеж і паводків, а господарів осель — від бідності, хвороб і незгод.

З посвяченою лозою в нашого народу пов’язані різні дії. Посвяченої лози ніхто не нищив. Її ставили вдома за ікони або садили на городі. Нею благословляли худобу, коли перший раз виганяли на поле пасти. З посвяченою вербою господар обходив своє обійстя, щоб відігнати нечисту силу. Деякі навіть ковтали пуп’янки лози, «щоб горло не боліло». При виході з церкви у Квітну неділю люди легко вдаряли одне одного по рамені лозою, кажучи: «Не я б’ю — лоза б’є, за тиждень буде Великдень». Так пригадували собі, що за кілька днів буде свято Пасхи.

А у народній медицині її використовують як ліки — з галузок чи листочків верби роблять настоянку, яка допомагає від головного болю, гарячки, шлункових хвороб, а також заживляє рани, зцілює домашніх тварин.

У селах до Вербної неділі не виганяють худобу на пасовисько. Старі люди кажуть, поки верба не освячена, до худібки може вчепитися нечисть.

На Квітну неділю у нас прийнято нести освячені галузки верби на кладовище рідним. Не пластикові квіти, що шкодять здоров’ю, а саме освячені котики. У деяких селах, повертаючись з відправи, втикають гілки в грядки на городі.

Схожі новини