Передплата 2024 ВЗ

У НАЗК визнали, що заступник директора ДБР раніше захищав Януковича у суді

  • 11.04.2020, 10:55
  • 1 242

Національне агентство із запобігання корупції дійшло висновку, що заступник директора Державного бюро розслідувань Олександр Бабіков раніше здійснював захист колишнього президента Віктора Януковича як адвокат

Про це повідомляє Українська правда із посиланням на відповідь НАЗК на запит громадської організації «Адвокатська дорадча група».

«Встановлено, що Бабіков О. П. до призначення на зазначену посаду, діючи як адвокат, здійснював захист колишнього Президента України Януковича В. Ф. у кримінальному провадженні, досудове розслідування якого забезпечувалось слідчими Третього слідчого відділу (відділ з розслідування злочинів, вчинених у зв'язку з масовими протестами у 2013−2014 роках) Третього управління організації досудових розслідувань (Управління з розслідування військових злочинів) Державного бюро розслідувань.

Цей факт зумовлює існування приватного інтересу в Бабікова О. П. у ході та результатах досудового розслідування указаного провадження".

Читайте також: Керівником слідства у справах Майдану може стати «адвокат Януковича» Бабіков

Як пояснюють у ГО, далі НАЗК аналізує підпорядкування відділу, а потім управління у справах Майдану. І оскільки саме це управління було підпорядковано безпосередньо т.в.о. директора Ірині Венедіктовій, то воно визначає, що Бабіков не був наділений службовими повноваженнями щодо прийняття рішень, вчинення чи невчинення дій у кримінальному провадженні, яке становить його приватний інтерес. І тому НАЗК визначає наявність потенційного конфлікту інтересів у Бабікова, який виникне автоматично в разі відсутності директора (чи т.в.о.) ДБР.

Але, зазначають активісти, надаючи інформацію НАЗК про те, в яких саме провадженнях Бабіков представляв інтереси Януковича, з тих що розслідуються ДБР, Венедіктова або безпосередньо Бабіков приховали від агентства, що існують кримінальні провадження, які розслідувало не управління у справах Майдану. А інші слідчі відділи, управління організації досудових розслідувань, яке безпосередньо підпорядковане Бабікову.

Нагадаємо, раніше виконуюча обов’язки директора ДБР Ірина Венедіктова і її заступник Бабіков заперечували, що він безпосередньо здійснював захист Януковича в суді. Бабіков, зокрема, говорив, що справою займалася його юридична фірма, а він просто інколи підміняв адвокатів Янукавича, коли треба було поставити якійсь підпис.

У березні Національне агентство з питань запобігання корупції заявило, що призначення Бабікова заступником директора ДБР могло викликати конфлікт інтересів, але він уже усунений.

Схожі новини