Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Тест на коронавірус не треба робити одразу, бо може бути фальстарт — сімейна лікарка

Через епідемію коронавірусу велика кількість українців за власним бажанням здає тести, але це може обернутися великою проблемою

Про це в ефірі hromadske заявила сімейна лікарка Поліна Дудченко.

За її словами, зараз часто люди без направлення лікаря за власної ініціативи йдуть робити рентген або тести.

«Є фальстарти, коли ще рано робити тести, коли ще дійсно нічого немає. Пацієнти видавлюються трохи у лікаря: ну давайте ми зробимо. Але треба робити по показаннях, тому що, не дай боже, якщо ми зараз зробили цьому пацієнту тест і у нього нічого немає, але це не означає, що в нього нічого не буде через два тижні. І от уявіть собі, вдруге пацієнт звертається до лікаря і все те саме. І лікар каже: ми ж вам вже робили тест, у вас нічого немає», — пояснила лікарка.

Вона уточнила, що імуноглобулінний (експрес) тест треба робити через 7−10 днів після появи симптомів. ПЛР-тест можна робити раніше, ніж через сім днів.

«Але пізніше дійсно буде більше шансів виявити. У перший день можна нічого не помітити. Так само у перший день не треба бігти робити рентген», — наголосила Дудченко.

Вона зазначила, що лікарям важко відокремити випадки звичайної хвороби від тих, які можуть свідчити про коронавірусну інфекцію, бо симптомі подібні.

«Якби всього цього не було (епідемії коронавірусу — ред.), чи були б такі патології? Чи була б висока температура? Була б у цей час. Був би кашель? Був. І алергію ніхто не скасовував. Це все не так просто, ми з цим перший раз стикаємось», — резюмувала вона.

Схожі новини