Передплата 2024 ВЗ

Як уникнути зараження кронавірусом через очі: поради лікаря

  • 10.04.2020, 17:35
  • 2 232

В Україні зафіксований випадок захворювання на коронавірус, при якому у людини спочатку з’явилися офтальмологічні проблеми

Американські та китайські вчені дослідили, що у частини пацієнтів серед перших симптомів захворювання на Covid-19 можуть бути саме офтальмологічні ознаки. Тобто спочатку почервоніння очей, які ще й сльозяться, а потім вже підвищена температура та сухий кашель. Як захистити свої очі під час пандемії, розповів на телеканалі «Київ» в програмі «Ранок на карантині» президент Асоціації дитячих офтальмологів України, доцент кафедри офтальмології НМАПО ім. П. Л. Шупика Сергій Риков, передає Главком.

Він також підтвердив, що в Україні зафіксований випадок захворювання на коронавірус, при якому у людини спочатку з’явилися офтальмологічні проблеми. «Це була моя колега, шкірний лікар. В неї спочатку була аденофарингова кон’юнктивітальна лихоманка. Півтора тижня вона лікувалася, а потім з’явився сухий кашель, проблеми з диханням. Наразі з нею все добре, вона здорова. Справа в тому, що вірус може попадати не тільки через дихальні шляхи, але також через очі», — розповів Риков.

Лікар порадив людям, що користуються контактними лінзами, тимчасово перейти на окуляри. А всім іншим — використовувати сонцезахисні в громадських місцях.

Читайте також: Аптеки офіційно можуть продавати експрес-тести для виявлення коронавірусу — МОЗ

«В оці є багато захисних речовин. Вони не можуть знищити вірус, але роблять його менш вірулентним (патогенним) до того, як він дістанеться легень», — говорить експерт. Тому він радить регулярно полоскати горло так званими «стоматологічними полоскалками» або приготувати собі розчин з соку половини лимону та стакану води. Також можна зробити відвар ромашки чи череди.

Також Риков наголосив, що не потрібно під час карантину кожного разу бігти до офтальмолога. «При деяких хворобах американські лікарі вважають, що не потрібно обов’язково звертатися до спеціалістів. Наприклад, ячмінь у 95% проходить самостійно. Кон’юнктивіт буває різноманітним. Тут не можна вгадати. Можна скористатися сльозозамінними препаратами, яких багато в аптеках. При гнійному кон’юнктивіті — краплі для очей з антибіотиками. Капайте їх 4 дні. Якщо не проходить, тоді, дійсно, треба звернутися до офтальмолога. Алергія, синдром сухого ока і перевтома — також лікуються дома», — сказав лікар.

Та є, безумовно, випадки, коли треба негайно звертатися до спеціалістів. Це травма ока, крововилив, двоїння в очах, підвищений внутрішньочний тиск. Також лікар порадив всім, кому потрібно, на період карантину закупити ліки від глаукоми, щоб не було перерв у лікуванні. Це дуже важливо.

Схожі новини