Передплата 2024 «Добра кухня»

Ті, кому виповнилось 80 років, уже отримують доплату до пенсії

За комуналку можна буде платити по телефону, а на обіцяну тисячу гривень доплати доведеться зачекати

З 7 квітня 80-річним пенсіонерам почали виплачувати доплати у розмірі до 500 гривень. Про це повідомила міністр соціальної політики Марина Лазебна. За її словами, ті пенсіонери, які уже отримали пенсії без компенсації, отримають доплату за окремими відомостями.

Раніше УРЯД прийняв рі­шення про те, що пен­сіонери віком понад 80 років, у яких розмір пен­сії не перевищує 9 205 гри­вень, щомісяця отримувати­муть компенсації у розмірі до 500 гривень. Таких пен­сіонерів в Україні налічуєть­ся приблизно 1,5 млн. Міні­мальна пенсійна виплата для людей, яким виповнилось 80 років і які мають відповідний стаж (20 років жінки та 25 ро­ків чоловіки), становитиме 2600 грн.

Натомість на обіцяну до­помогу у розмірі одна тисяча гривень для усіх, хто отримує менше п’яти тисяч гривень пенсії чи соціальної допомоги у зв’язку з інвалідністю, дове­деться зачекати. Аби розпо­чались ці виплати, потрібно внести зміни до бюджету на цей рік. «У разі, якщо парла­ментом в найближчі дні буде прийнято зміни до держав­ного бюджету, нам потрібно буде близько 5 днів для того, щоб розпочати виплати», -заявила Марина Лазебна.

Окрім того, у Мінсоцполіти­ки пообіцяли забезпечити літ­нім людям можливість спла­чувати за комунальні послуги телефоном, адже далеко не усі пенсіонери можуть скорис­татись онлайн-сервісами для оплати послуг. Наразі йдеться про те, щоб дати можливість кожному, хто отримує пенсію або соціальну виплату через банківські установи, дистан­ційно сплачувати за спожиті житлово-комунальні послуги. Для цього треба буде зареє­струватися у системі дистан­ційного обслуговування або зателефонувати на «гарячу» лінію банку і надати інформа­цію про перелік ЖКП, які ба­жає оплатити дистанційно, та необхідні дані для опла­ти послуг з його рахунку. Ті, кому пенсію приносить лис­тоноша, зможуть заплатити за комуналку безпосередньо у нього.

Схожі новини