Передплата 2024 ВЗ

Орендарям комунального майна – карантинні канікули

А тим, хто орендує «квадрати» в інших власників, так не пощастило...

Виконавчий комітет Львів­ської міської ради ухвалив рішення, яке звільняє усіх орендарів комунального майна від сплати за ква­дратні метри — на період карантину. Але орендарі, які платили за тарифом гривню на рік чи місяць (за метр квадратний), і надалі «поповнюватимуть» міський бюджет, бо це символічна сума. Про це «ВЗ» розпові­ла начальниця управління комунальної власності Львівської міської ради Інна Свистун.

Чиновниця каже, в се­редньому у місті Лева квадратний метр оренди комунального майна коштує 69 гривень. Але комерційні та державні банки орендують у центрі Львова за значно вищу плату — близько тисячі гривень за «квадрат».

А ось підприємцям, які орендують під офіси не кому­нальні, а комерційні приміщен­ня, не настільки пощастило. Власники квадратних метрів не поспішають робити зниж­ки на період карантину. Дехто знижує орендну плату на 30%, хтось — на 50%, і то якщо по­щастить. «Кажуть, за оренду офісу можна взагалі не плати­ти, але „ми вам розтермінує­мо платежі після карантину“, — розповів підприємець Ро­ман. — Я запропонував влас­нику офісу 50% оплати оренди „вже“, а решту — потім. Зі мною погодилися».

Львівський юрист Віта­лій Надашкевич орендує офіс площею майже 60 «ква­дратів» поблизу готелю «Дніс­тер» та парку імені Івана Фран­ка. Каже, за метр квадратний платив 250 гривень. Коли ого­лосили карантин, звернув­ся до власників приміщення, щоб отримати знижку за орен­ду. Бо бізнес зараз не працює, працівники — вдома, на ка­рантині. Але наразі йому ска­зали, що доведеться платити повну суму… «Буду продовжу­вати перемовини й добивати­ся знижки, — розповідає Віта­лій. — Знижки повинні бути, бо через карантин підприєм­ці не можуть нормально пра­цювати і заробляти гроші. За­раз можна зауважити сумну картину, як з офісів і деяких магазинів у центрі Львова ви­возять меблі, стелажі, облад­нання… Це свідчить про те, що орендарі не змогли домови­тися про знижки, розтерміну­вання. За таких умов бізнес не витримає… Деякі власники, на жаль, кажуть, на ваше міс­це прийдуть інші… Прикро, що Верховна Рада на законодав­чому рівні не ухвалила знижен­ня цін на ринку оренди офісів».

Схожі новини