Передплата 2024 ВЗ

"Журналістику мають визнати життєвоважливою професією": ЄФЖ вимагає негайно запустити програми підтримки ЗМІ

  • 07.04.2020, 13:15
  • 573

COVID-19 спричинив боротьбу окремих урядів зі свободою преси. Але економічна криза руйнує підвалини для існування ЗМІ в Європі. В умовах цієї пандемії європейські громадяни як ніколи потребують професійних, економічно незалежних журналістів. Тож Європейський Союз повинен вжити заходів та заохотити свої держави-члени до підтримки і виживання медіа-бізнесу

Саме такі тези обговорювалися під час онлайн-зустріч керівництва Європейської Федерації Журналістів (ЄФЖ) із віце-президентом Європейської комісії з цінностей та відкритості Верою Йоуровою, повідомляє NSJU.org.

Звіт про проведені консультації отримала Національна спілка журналістів України, яка є членом ЄФЖ.

Читайте також: Влада Туркменістану заборонила ЗМІ писати про коронавірус

За результатами зустрічі були зафіксовані основні проблеми, з якими стикнулися медіа та можливі варіанти їх вирішення:

Професійна журналістика, журналістська етика, медіаграмотність та відкритість — найкращі антидоти проти дезінформації. План Є С щодо боротьби з дезінформацією повинен обов’язково охоплювати ці чотири аспекти:
• Підтримка професійної журналістики;
• Органи саморегуляції в кожній європейській країні;
• Забезпечення медіаграмотності населення;
• Дієва політика забезпечення відкритості та доступу до інформації.

ЄФЖ також закликала Європейський Союз економічно підтримати медіа-сектор як життєво важливу складову демократії. Керівництво ЄФЖ наголосило пані Йоуровій, що ЄС повинен прослідкувати, аби кожна із держав-членів невідкладно запустили плани відновлення та підтримки засобів масової інформації. І це повинні бути не зниження податків або зменшення внесків соціального страхування та викуп акцій, а цілеспрямовані заходи допомоги, які дадуть можливість зберегти робочі місця в медіа-сфері.

Плани ЄС та національні плани відновлення ЗМІ повинні включати такі аспекти:
• Збільшення національного фінансування державних засобів масової інформації;

• Пряма фінансова підтримка щоденних та щотижневих видань (прямі, екстрені субсидії для збереження робочих місць репортерів у регіональних комерційних виданнях; кредити з відстрочкою або безвідсоткові кредити для бізнесу; податкові пільги на заробітну плату для персоналу; податкові пільги для платних передплат на місцеві видання; збільшення обсягів платного розміщення контенту/повідомлень від ЄС або місцевої влади у місцевих ЗМІ…). Субсидії повинен розподіляти незалежний орган, зважаючи на об’єктивні критерії (продемонстрована втрата рекламного доходу, небезпека зникнення незалежних місцевих ЗМІ);

• Фонди підтримки ЄС та національного масштабу повинні підтримати, через незалежний орган, що включає журналістські організації, нові підходи до збору новин, зокрема на місцевому рівні чи на рівні громади. Цей орган, серед іншого, буде розподіляти гранти для підтримки незалежної, громадської, розслідувальної журналістики та новинних стартапів. Ці фонди також можна підтримати за рахунок невеликого податку (2%) на цільову рекламу в Інтернеті.

• Пропонувати всім громадянам ЄС у віці 18 та 19 років ваучери на передплату на друковане або Інтернет-ЗМІ.

Дуже гострим питанням для журналістів в умовах карантину стала свобода пересування в процесі своєї роботи. Більшість держав залишили таку можливість лише для «життєвоважливих» та «ключових» професій. Європейська Федерація Журналістів попросила пані Йоурову, щоб журналістику визнали як життєвоважливу професію.

Віце-президент Європейської Комісії пообіцяла Федерації, що вона передасть ці вимоги і готова незабаром провести наступну онлайн-зустріч. За цей час вона закликала всі національні журналістські організації почати вимагати від своїх урядів програми конкретної державної допомоги. Пані Йоурова гарантувала, що Європейська Комісія, зі свого боку, за жодних обставин не буде перешкоджати наданню такої допомоги.

Схожі новини