Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Помстилися за Конєва. У Москві напали на посольство Чехії

Влада Чехії обурилася через напад на посольство країни в Москві. 5 квітня його закидали димовими шашками і вивісили на паркані банер "Стоп фашизму".

Хуліганів затримати не вдалося, проте Чехія має намір поскаржитися на інцидент в МЗС Російської Федерації, пише DW.

«Чеська Республіка протестує проти нападу на територію дипломатичного представництва, яке країна перебування зобов'язана захищати. Ми очікуємо, що російська влада вживе заходів для запобігання повторенню подібних інцидентів», — заявила прессекретарка МЗС Чехії Зузана Штіхова.

Відомо, що відповідальність за напад на чеське посольство взяла на себе незареєстрована партія «Другая Россия». Вона пояснила свою витівку знесенням у Празі пам'ятника маршалу Івану Конєву. На своєму сайті партія заявила, що «знищення пам'ятника радянському маршалу — частина спільної стратегії європейських держав щодо перегляду підсумків Другої світової війни». Крім того, агресивні фанати «русского міра» пригрозили, що російські танки нібито будуть у Празі.

Нагадаємо, що влада Праги демонтувала монумент на честь маршала Івана Конєва 3 квітня. Під його керівництвом червоноармійці визволили місто 9 травня 1945 року. Рішення про знесення пам'ятника ухвалили на рівні ради міського району Прага-6. Представник районної влади Ондржей Шраме пояснив, що пам'ятник відправлять у сховище і згодом статуя стане частиною експозиції Музею пам'яті XX століття.

Схожі новини