Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Європейські країни повідомили, коли можна буде послабити карантинні заходи

  • 06.04.2020, 15:15
  • 999

Уряди європейських країн почали підготовку до послаблення карантинних заходів, запроваджених через коронавірус Covid-19. Франція, Іспанія, Бельгія та Фінляндія створили експертні комітети, аби дослідити поступове зменшення суворих обмежень. Водночас країни прагнуть уникнути другої хвилі епідемії, яка може остаточно перевантажити системи охорони здоров’я

Як пише «Новое время» з посиланням на статтю Financial Times, обмеження, запроваджені європейськими країнами, лишатимуться чинними ще кілька тижнів, інформує Zaxid.net.

Так, 4 квітня уряд Іспанії продовжив карантин у країні до 26 квітня, проте після Великодня планує скасувати заборону на «неістотні роботи», зокрема, виробництво та будівництво.

«Коли ми контролюватимемо криву інфекції, ми перейдемо до звичного cпособу життя та відновлення економіки. Команда епідеміологів уже два тижні працює над планом відновлення економічної та соціальної діяльності», — сказав прем’єр-міністр Іспанії Педро Санчес.

Станом на 6 квітня Іспанія є другою у світі країною за кількістю хворих на Covid-19 — тут захворіли майже 132 тисячі людей. Більше тільки у США — майже 338 тисяч. Також Іспанія є другою у світі після Італії за кількістю летальних випадків — 12,6 тисяч.

За словами керівника Італійського агентства цивільного захисту та координатору боротьби зі спалахом коронавірусу в країні, «другий етап» закриття країни може розпочатися у травні.

«Не хочу вказувати дат, але між тепер і 16 травня ми можемо отримати додаткові позитивні дані, які дозволять відновити діяльність, а потім розпочати другу фазу», — сказав він.

Читайте також: Повна ізоляція: кордони Євросоюзу планують закрити на 2 роки

Напередодні, 5 квітня, в Італії вперше кількість одужалих від коронавірусу перевищила кількість летальних випадків, пише «РБК-Україна». Загалом тут зафіксували майже 129 тисяч випадків зараження, що є третім результатом серед країн світу. Італія надалі залишається лідеркою за кількістю смертей від Covid-19 — тут померли майже 16 тисяч людей.

Водночас у Франції зафіксували зниження летальних випадків у лікарнях, хоча загальна кількість смертей за добу збільшилася, пише «Європейська правда». Більшість померлих — це мешканці будинків для літніх людей. Загалом Франція є третьою країною у світі за кількістю смертей від коронавірусу — понад 8 тисяч при майже 94 тисячах випадків захворювання. Минулого тижня прем’єр-міністр країни Едуар Філіпп заявив, що процес скасування обмежень був би «жахливо складним» та додав, що Франція наразі «не прямує до скасування обмежень, яке було б абсолютним скрізь і для всіх».

Натомість Данія, яка однією з перших закрила свої кордони та припинила діяльність, минулого тижня стале першою країною, у якій запровадили графік зі скасування обмежень. Станом на 6 квітня в країні зафіксовано понад 4,6 тисяч випадків захворювання на Covid-19, 179 з яких — летальні.

«Якщо ми, данці, наступні два тижні продовжимо стояти разом на відстані, якщо цифри залишаться стабільними та даватимуть підстави для послаблення обмежень, то уряд знову почне поступове та контрольоване поновлення нашого суспільного життя», — заявила 30 березня прем’єр-міністерка Данії Метте Фредеріксен.

Німеччина, у якій упродовж останніх чотирьох днів зменшується кількість нових хворих на коронавірус, також почала готуватися до поступової відмови від карантину, про що Financial Times повідомив анонімно місцевий політик. Офіційної заяви влада з цього приводу ще не публікувала, оскільки, як зазначає політик, «ми уважно ставимося до того, що оголошуємо народу публічно».

За словами прессекретаря німецького уряду Штефана Зайберта, німці можуть готуватися до послаблення карантинних обмежень, проте «зараз всім важливо залишатися вдома». Станом на 6 квітня Німеччина є четвертою у світі за кількістю зафіксованих випадків Covid-19 — 100 тисяч, з яких 1584 летальні.

Додамо, що прем’єр-міністр України Денис Шмигаль також заявив, що уряд готується послаблювати карантин в Україні з кінця квітня: поступово відновлювати роботу підприємств та громадського транспорту. Натомість обмеження на прогулянки та масові зібрання ще продовжать, як і карантин для літніх людей, студентів і школярів.

Схожі новини