Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У Росії заарештували лікарку, яка звинуватила владу у приховуванні епідемії коронавірусу

В Новгородській області Росії заарештували очільницю російської правозахисної організації «Альянс лікарів» Єкатєріну Васільєву, яка розповіла світові про епідемію «позалікарняної пневмонії», що спалахнула в країні у розпал світової пандемії COVID-19.

Про це написав у своєму Ж Ж Алєксєй С. Желєзнов.

За повідомленнями російських ЗМІ, Васільєвій інкримінують порушення «режиму самоізоляції», оголошеного губернатором Новгородської області саме перед приїздом активістів «Альянсу лікарів».
Активісти «Альянсу лікарів» відвідують міста російської «глибинки» і роздають медикам захисне спорядження, потрібне для захисту від коронавірусної інфекції. 31 березня новгородський губернатор Андрєй Нікітін підписав указ, який достеменно відповідає надзвичайним указав уряду Ізраїлю — з тією різницею, що драконівські обмеження запроваджені лише на кілька днів — до 5 квітня.
За порушення цього указу натовп поліцейських і військовослужбовців «Росгвардії» заарештував лікарку Васільєву і її співробітників при спробі доставити захисні маски і костюми лікарям містечка Окуловка.

Російська поліція зацікавилася Анастасією Васільєвою після публікацї її звернень до російських медиків. Голова «Альянсу лікарів» говорила, що спалах «позалікарняної пневмонії», про який повідомляють російські ЗМІ у розпал коронавірусної епідемії, виглядає вкарй підозріло — радше, російська влада шукає спосіб приховати справжні масштаби COVID-19 у країні і жертвує заради цього безпекою медичного персоналу. Нові відділення для госпіталізації хворих «позалікарняною пневмонією», що поквапливо відкриваються у російських лікарнях, не обладнані жодними засобами противірусного захисту, персонал не забезпечений елементарними засобами захисту. Васільєва закликала лікарів не миритися з ситуацією і вимагати захисного спорядження, а відтак її організація почала сама поширювати це обладнання.

Чимало західних ЗМІ, посилалися на інформацію «Альянсу лікарів», наголошуючи на близькості цієї організації до «Фонду боротьби з корупцією» Алєксєя Навального. Серед іншого, Анастасія Васільєва розповіла про ситуацію з коронавірусом в Росії ізраїльському 12 каналу. Сьогодні ізраїльським телеглядачам повідомили про арешт «російського лікаря, який намагався розповісти правду».

Схожі новини