Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

"Ми виступили проти зловживань владою під виглядом боротьби з епідемією", - Геращенко

  • 05.04.2020, 16:26
  • 519

Фракція «Європейська Солідарність» не підтримує «маразматичні статі законів», які сьогодні дозволяють зловживання владою і свавілля під виглядом боротьби з епідемією.

Про це написала співголова фракції «Європейська Солідарність» на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook.

«Під час першої позачергової сесії, на якій обговорювали закони протидії коронавірусу, наша фракція виступила із застереженнями щодо норм про посилення повноважень МВС і поліції, надмірних штрафів і криміналізації недотримання карантину (саме карантину, а не самоізоляції). „Європейська Солідарність“ і на робочій групі, і в залі намагалася відбити ці норми, переконати колег, що ми усвідомлюємо необхідність карантинних заходів і самоізоляції для подолання пандемії, але ще більше усвідомлюємо ризики свавілля силових структур і узурпації влади в українських реаліях. Нам не вдалося збити ці поправки, на жаль, а наші застереження виявилися пророчими», — написала Геращенко.

Співголова фракції наголосила, що влада, яка не змогла забезпечити громадянам доступні захисні засоби, в умовах реального збідніння населення переходить межі істерії і маразму.

«Найдешевша маска коштує 18 гривень. Міняти її треба щодві години. Очевидно, в місцях масового скупчення треба бути в масці. Але тепер за прохід вулицею без маски штраф. Метро і міський транспорт не працють. В супермаркет можна виїхати тільки на машині. Супермаркети працюють. Але влада заговорила про заборону користуватися і власним авто. З собакою вийти в брудний двір можна. З дитиною парком прийти в найближчу аптеку чи продуктовий — ні. Двом людям із симптомами короновірусу виходити в аптеку можна. Трьом здоровим — ні. В супермаркеті стояти в черзі можна. В сквері перетнутися з колегами в робочих справах — ні», — зауважила Геращенко.

«Проводити 15-годинне засідання Ради за ініціативи Зеленського можна. Іти на наступну позачергову наступного тижня Маріїнським — ні. Їхати на авто — ні. А як тоді? На поштових голубах? В ліс не можна. А в поле садити картоплю і іншу городину можна? Продати маски за кордон в розпал епідемії можна. Ходити без масок, коли їх ніде немає, ні», — додала вона.

Геращенко нагадала, що досі за вивіз масок ніхто не покараний.

«За вихід без маски штраф 17 тисяч грн. А чи знає влада, що деякі українці тягають одну маску вже 3 тижні карантину, бо іншої немає. Зустрічати з обсервації здорових людей в Нових Санжарах і робити бутафорію можна, а провести інформаційну кампанію про необхідність самоізоляції для тисяч пасажирів літаків, потягів, автобусів з Європи вже в розпал епідемії в країнах ЄС — ні. Працювати онлайн можна. Але чи знає влада, який інтернет вже за 30 км від Києва?» — зазначила депутат.

Вона також звернула увагу, що на повному серйозі в ВР деякі фракції обговорюють можливість введення комендантського часу. «Не ввечері, а на цілий день. Так може тоді легше вже замурувати українців по хатам?» — написала депутат.

Вона не виключила, що фракція «Європейська Солідарність» виступатиме за зміни статей законів, які сьогодні дозволяють зловживання владою під виглядом боротьби з епідемією.

«Ще раз наголошую, що я усвідомлюю принциповість карантинних заходів — як ключового превентивного засобу розповсюдження хвороби. Але чи варто владі впадати в маразм? Мені здається, ці питання потребуть серйозної дискусії уряду і парламенту. І дуже прикро, що керівництво ВР десь зникло, самоізолювалося і робить вигляд, що нічого, крім позачергових сесій, їх не стосується. Буду ініціювати обговорення цих питань на нараді з лідерами фракцій. Й не виключено, що наша фракція виступатиме за зміни маразматичних статей законів, які сьогодні дозволяють зловживання і свавілля під виглядом боротьби з епідемією», — наголосила співголова фракції.

Схожі новини