Передплата 2024 «Добре здоров’я»

В Україні стрімко дорожчають лимони: причина не лише у карантині

  • 05.04.2020, 15:33
  • 815

У порівнянні з минулим роком цитрусові подорожчали вже в 2-2,5 рази

В Україні після початку карантину вже помітно подорожчали лимони. Причиною зростання цін стали не тільки приписувані цьому цитрусовому противірусні властивості, а й обмеження поставок лимонів з Туреччини. Аналітики «Інфо-Шувар» вважають, що останній фактор може спровокувати ще одну хвилю зростання цін, передає Главком.

«Ціни на лимони в квітні можуть оновити рекорд через обмеження експорту з Туреччини. Станом на 31 березня на гуртовому ринку „Шувар“ продавці пропонували турецькі лимони вже по 75−80 грн/кг, вартість іспанських лимонів становила 90−95 грн/кг», — повідомляють аналітики.

У порівнянні з минулим роком ціни зросли в 2−2,5 рази, і трейдери прогнозують їхнє подальше зростання. Україна щороку імпортує понад 50 тис. тонн лимонів, і з цього обсягу 35−40 тис. тонн — турецькі лимони.

«Крім підвищеного попиту ми бачимо зменшення пропозиції з боку Туреччини — головного постачальника лимонів в Україну. Це штовхає ціни вгору. У квітні на ринку очікується збільшення пропозиції аргентинського лимона, але напругу на ринку це не зніме, тому що частка Туреччини в цей період на ринку лимонів в Україні становить близько 40%», — пояснила голова департаменту аналітики ОРСП «Шувар» Тетяна Гетьман.

Схожі новини