Передплатити

Не цибуля: назвали овоч, споживання якого зміцнює легені

Мова йде про моркву. Вона містить вітаміни А, В, С, К, РР та мікроелементи - мідь, фтор, йод, залізо, магній, калій і фосфор

Про це повідомляє Gazeta.ua.

Вперше моркву почали вирощувати на території сучасного Афганістану 900 року нашої ери. А до 11 століття поширився на Близький Схід і в Північну Африку. Звідти він відправився в Іспанію, а в 14 столітті активно вирощувався вже в Європі і Китаї.

Морква є дворічним овочем, хоча люди звикли, що це однорічний коренеплід і садять його щорічно, не збираючи насіння.

Приготована морква корисніша ніж свіжа. Вона має жорсткі клітинні стінки, які утримують корисні речовини та ускладнюють їх перетравлення і тому з сирої морквини ми отримуємо лише близько 3% бета-каротину, але якщо її приготувати то засвоюється до 40%.

Морква містить 87% води. Своїм помаранчевим кольором вона зобов'язана ферменту бета-каротин, який потрапляючи в наш організм, переробляється на вітамін, А — вітамін росту та розвитку.

Читайте також: Рекомендації дієтолога: чим краще харчуватися, щоб підвищити імунітет

Каротин покращує роботу легенів.

Сік моркви використовують під час нестачі вітамінів, захворювання нирок, печінки, шлунка, а також при сухості шкіри і дерматиті. Нею лікують дисбактеріоз.

Вчені виявили, що морква є ще й природним антибіотиком, адже в ній містяться фітонциди.

Завдяки наявності фітонцидів, які різко скорочують кількість мікробів в порожнині рота, морквина служить відмінним профілактичним засобом від карієсу.

Мамам, які годують, морква необхідна для збільшення лактації молока і для збагачення його вітамінами.

Ще більше новин від «Високого Замку»?
Долучайтеся до нас у Telegram