Передплата 2024 «Добрий господар»

Чому COVID-19 так швидко поширюється? Дослідники з'ясували механізм зараження

  • 04.04.2020, 11:35
  • 1 150

Нові дослідження Університету Міннесоти висвітлюють механізм зараження коронавірусом. Вчені створили 3-D карту шипоподібного білку, який вірус використовує для закріплення в клітині

Про це інформує НВ.

Це відкриття дозволило нарешті з’ясувати, чому коронавірус SARS-CoV2 передається набагато швидше, ніж SARS, який багато медиків вважають його «батьком».

Американські вірусологи провели детальний аналіз структури коронавірусу та відзначили, що білковий наріст у формі шипа захоплює клітини людини у чотири рази сильніше, ніж SARS, що забрав життя кількох сотень людей під час пандемії 2002 року.

Це означає, що вірус, потрапивши в дихальні шляхи, з великою ймовірністю залишиться там. А потім викличе Covid-19 — хворобу, що охопила всю планету.

«Це пояснює швидкість передачі вірусу і ускладнює завдання з її контролю»

Очолив команду дослідників доктор Фанг Лі, він зазначає, що відкритий ними механізм прикріплення вірусу до клітини людини досконаліший, ніж у багатьох інших збудників інфекційних хвороб.

З іншого боку, доктор Лі зазначає, що результати дослідження допоможуть у розробці вакцини. «Якщо з'єднання антитіл сироватки з шипами вірусу буде сильніше, ніж у шипів і клітин тіла людини, ми зможемо говорити про винахід ефективного препарату. Він просто блокує вірус, перешкоджаючи його впливу на клітину».

Також у процесі дослідження медики отримали підтвердження теорії, про яку вже раніше писав ВЗ. Її суть у тому, що людина отримала вірус від кажана безпосередньо або через проміжних носіїв — панголінів.

Читайте також: Які групи крові чутливіші до COVID-19? Нове дослідження

Результати дослідження доктора Фанга Лі прокоментував для The Gardian Джонатан Болл, професор вірусології Ноттінгемського університету. Він зазначив, що ці дані також пояснюють відмінності в симптомах захворювань, викликаних двома вірусами. SARS проявляється, в основному, легеневою симптоматикою, натомість SARS-CoV2 вражає спочатку верхні дихальні шляхи, лише потім переростаючи у пневмонію, проте не у всіх випадках.

«Шипоподібний білок поверхневого піку SARS-CoV2 закріплюється відразу під час вдихання людиною вірусних крапель, а ось SARS діє повільніше, внаслідок чого і поширюється довше», — вважає професор Болл.

Схожі новини