Передплата 2024 ВЗ

Декому з потерпілих внаслідок обвалу будинку у Дрогобичі урядова допомога вже не знадобиться  

2 квітня Кабмін України виділив 40  млн. 721 тис. грн. жителям Дрогобича, які проживали в будинку на вулиці Грушевського , 101/1.

Нагадуємо читачам: внаслідок обвалу одного з під’їздів, який стався в серпні минулого року, загинуло 8 людей. Згодом експерти цілий будинок визнали непридатним для проживання. Потерпілим, — а такими визнано близько 120 осіб, — держава зобов’язалась придбати житло.

І люди давно б жили в нових квартирах. Але сталося не так, як обіцялося. Кілька місяців пішло на підготовку обов’язкового пакету документів, потрібного для виділення 40 млн. 721 тис. грн. Є в цій історії з коштами для потерпілих і такі речі, про які хочеться якомога швидше забути. Чого лише вартує «сюрприз», у грудні минулого року, коли упродовж одного і того ж дня уряд спочатку виділив для потреб потерпілих у Дрогобичі 40 млн. грн. 721 тис. грн., а потім забрав їх назад. Для чого це робилося? Для того, щоб ніхто не звинувачував чиновників з міністерств, що не були дотримані терміни. У такий спосіб вони минулий календарний рік закрили для себе з «плюсом»: гроші ж то виділили! А забрали, бо в розпорядника коштів (Львівська ОДА), фізично не вистачало часу, щоб освоїти їх, придбати людям житло.

«Ми, — ділиться враженнями власник квартири № 38 з будинку на Грушевського 101/1 Іван Кардаш, — дуже раді, що уряд прийняв довгоочікуване для нас рішення. Чекаємо, що всім потерпілим нарешті куплять квартири. Потрібно зробити все для того, щоб усе це страхіття закінчилось якомога швидше».

За час, що минув після обвалу та загибелі 8 людей, потерпілі отримують відшкодування з коштів міського бюджету Дрогобича на оренду житла. Деякі з них, намагаючись заощадити, упродовж цього часу встигли поміняти кілька помешкань. Є й такі, що відверто бідують. Декому ж ці гроші, як, наприклад, Анні Полуйко з квартири № 46, яка вже померла, урядова допомога не потрібна. Вона дістанеться її спадкоємцям.

Як заявив у розмові з кореспондентом «ВЗ» представник відділу надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Дрогобицької міськради Ігор Юзьв’як, гроші на рахунок розпорядника коштів мають надійти 13−15 квітня. Затримок з оплатою житла, яке потерпілі оберуть для себе, після надходження урядових коштів не буде. До 25 серпня ц.р. 40 млн. 721 тис. грн. мають бути освоєні. Якщо не встигнуть — кошти назад повернуть до резервного фонду Кабміну.

Схожі новини