Передплата 2024 ВЗ

Із київських лікарень виписують пацієнтів на межі смерті

  • 03.04.2020, 09:15
  • 1 482

У Києві в зв'язку з карантином почали виписувати з лікарень людей із групи високого ризику, які вмирають від важких хвороб

Про це йдеться в розслідуванні «Слідство.Інфо», повідомляє OBOZREVATEL. Багато з них страждають від сильного болю і потребують регулярних ін'єкціях морфіну, супроводу лікарів і підтримки дихання.

До того ж, всупереч наказу МОЗ про заборону паліативним відділенням відмовляти в госпіталізації таким пацієнтам, фактично лікарні не приймають нових хворих, посилаючись на карантин.

Так, в Олександрівській та Київській міській лікарні № 18, незважаючи на планову потужність на 10 пацієнтів і фактичну чергу на госпіталізацію, що діяла до введення в державі карантину, зараз залишилося по три пацієнти в кожному відділенні.

Відзначається, що ніяких нових правил після ведення карантину для таких медустанов не з'явилося і вони повинні продовжити працювати в звичайному режимі.

Читайте також: Ходять до церкви і на прогулянки: у Києві масово ігнорують карантин

Порушення прокоментувала директор Департаменту охорони здоров'я КМДА Валентина Гінзбург.

«З огляду на те, що паліативний пацієнт під час епідемії є найбільш вразливим до інфікування і в подальшому може мати важкий перебіг захворювання, акцент паліативної допомоги перенесено на виїзні бригади відділень паліативної допомоги, які можуть у повному обсязі забезпечити паліативну допомогу на дому», — заявила вона у відповіді на запит.

У багатьох хоспісах Києва дійсно є виїзні бригади (мобільні служби) — лікарі, які при необхідності можуть приїхати на консультацію до пацієнтів додому.

Однак вони обслуговують тільки певні райони і, за словами експертів, мають обмежений людський і матеріальний ресурси. Отже, частина пацієнтів, ймовірно, втратили доступ до життєво необхідної для них медичної допомоги.

Схожі новини