Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Іменем Ірини Бекешкіної хочуть назвати київську вулицю

Її оцінок і прогнозів чекали друзі й вороги...

Минуло дев’ять днів з часу відходу у вічність колишнього керівника Фонду «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва, авторитетної соціологині і громадської діячки Ірини Бекешкіної. Колеги вирішили увічнити її ім’я у вулиці.

Такою українці запам’ятають велику патріотку і професіонала Ірину Бекешкіну.
Такою українці запам’ятають велику патріотку і професіонала Ірину Бекешкіну.

З відповідним клопотанням українські соціологи, політологи звернулися до міського голови Ки­єва Віталія Кличка. Пропонують, як варіант, назвати іменем Бекешкіної вулицю, на якій вона колись жила. Вважають, що своєю чесною гро­мадянською позицією, високим професіоналізмом Ірина Еріківна заслужила на таке вшанування.

Під цим твердженням можемо підписатися і ми, високозамківці. Автору цих рядків доводилося не раз брати інтерв’ю у пані Ірини, тож можу запевнити: її судження за­вжди були відвертими, як мовить­ся, без «загортання у папірці». Не­зважаючи на те, хто був при владі в Україні, соціологиня різала прав­ду-матку, давала об’єктивні оцінки, робила точні прогнози. А коли цьо­го вимагала ситуація, била тривогу, застерігала, намагалася прищепи­ти співвітчизникам високу політич­ну культуру.

Коментар для «ВЗ»
Олексій Гарань, професор політології Києво-Могилянської академії

Про Ірину Бекешкіну одним словом не скажеш. Виділив би її принциповість, кри­шталеву чесність. Її поважали, її думку ці­нували не тільки друзі, політичні опоненти, а й вороги. Кожна політична сила з нетер­пінням чекала свіжих результатів соцдослі­джень і коментарів Бекешкіної до них. Її сло­во справді важило.

Знаю, одна з політичних сил пропонувала Ірині Еріківні місце у прохідній частині свого виборчого списку. Але Бекешкіна відмовила­ся. Сказала, що хоче, аби про неї по смерті на­писали гарний некролог… Ірина Еріківна була дуже веселою, харизматичною особистістю.

Схожі новини