Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Пандемія коронавірусу прискорилася: інфекціоністка попередила про небезпеку

  • 02.04.2020, 09:57
  • 1 221

Через щоденне зростання кількості хворих людей на коронавірус, поки що зарано говорити по стабілізацію ситуації не тільки у Європі, а й в Україні, а реальніша картина буде за два тижні.

Про це в коментарі OBOZREVATEL сказала лікар інфекціоніст Людмила Мухарська. За її словами, варто врахувати, що за останні тижні до України в’їхало десятки тисяч людей, а інкубаційний період у вірусу може тривати до двох тижнів.

«Кількість хворих на коронавірус у Європі щодня зростає. Однак після зростання наступає т.з. плато, стабілізація ситуації. Після цього крива має йти вниз, тобто кількість випадків зменшиться. Судячи із статистики, стабілізація в багатьох європейських країнах ще не наступила. Тому складно сказати — у них зараз пік чи початок стабілізації. В Україні поки що йде зростання, у нас не так багато випадків у порівнянні з Європою. Але за останні тижні приїхало багато людей з інфікованих країн і, враховуючи інкубаційний період в 14 днів, а люди ще їдуть, потік триває, не можемо говорити про стабілізацію. Подивимось, що буде через два тижні, тоді картина буде реальніша. Поки маємо зростання», — уточнила інфекціоністка.

Читайте також: Як під час Другої світової. Вімблдон скасували через пандемію коронавірусу

За її словами, темпи зростання пандемії тривають і про це говорить кількість заражених. Так, всього за два дні вірусом інфікувалось 100 тисяч людей в усьому світі тоді, як раніше ці показники набирались за тиждень.

«Не можна сказати, що це нормально. Але коронавірус — це новий вірус, ми ще багато чого про нього не знаємо. По-друге, людство в усьому світі не мало до нього імунітету, тобто від вірусу не захищений ніхто. Враховуючи це, нинішні темпи його розповсюдження за умови відсутності будь-якого імунітету серед людей — мають бути такими, як є», — підсумувала Мухарська.

Схожі новини