Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Якщо дуже хочеться, то можна: хворим на COVID-19 дозволили порушувати режим самоізоляції

  • 31.03.2020, 21:35
  • 932

Відвідувати аптеки і магазини можна лише в екстрених випадках. Але у яких саме – наразі невідомо

Хворі коронавірусною хворобою Covid-19 або контактні особи, які перебувають на самоізоляції, можуть в екстрених випадках відвідувати аптеки й магазини, повідомляє Zaxid.net.

Відповідні зміни до урядової постанови «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби Covid-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» уряд затвердив на засіданні 29 березня, а на сайті уряду документ опублікували 31 березня.

У постанові сказано, що люди, які мали контакт з хворим на гостру респіраторну хворобу Covid-19, спричинену коронавірусом SARS-CoV-2, або хворіють на цю хворобу й не потребують госпіталізації, є «особами, що потребують самоізоляції». Термін самоізоляції хворого та тих, хто потребує самоізоляції внаслідок контакту з хворим, визначає лікар.

Читайте також: МОЗ повідомило, коли в Україні настане пік епідемії COVID-19

«Особи, які потребують самоізоляції, зобов’язані утримуватися від контакту з іншими особами, крім тих, з якими спільно проживають, і не відвідувати громадські місця. Дозволяється відвідування у невідкладних випадках місць торгівлі продуктами харчування, засобами гігієни, лікарськими засобами, виробами медичного призначення та закладів охорони здоров’я за умови використання засобів індивідуального захисту та дотримання відстані не менш, як 1,5 метра», — зазначається в ухваленій 29 березня урядом постанові.

Разом з тим уряд не уточнив, що саме мається на увазі під «невідкладними випадками».

Окрім того, Міністерство охорони здоров'я дозволило владі на місцях відкрити продуктові ринки під час карантину, але наказало суворо дотримуватись певних обмежень.

Про це повідомляє Українська правда із посиланням на постанову головного санітарного лікаря України Віктора Ляшка від 30 березня, текст якої опублікований на сайті МОЗ.

Згідно з документом, під час здійснення торгівлі на ринках необхідно дотримуватись наступних умов:

  • це має бути ринок харчових продуктів;
  • на ринку можуть знаходитись не більше одного відвідувача на 20 кв. м торгівельної площі;
  • відстань між покупцями в чергах має бути не менш ніж 1,5 метри;
  • торговці та покупці повинні мати на собі засоби індивідуального захисту;
  • для ринків вихідного дня відстань між місцями торгівлі має становити не менше ніж 3 метри.

Схожі новини