Передплата 2024 ВЗ

Росія під прикриттям військових кораблів видобуває український газ з Одеського родовища, – ДПСУ

Українські прикордонники виявили у районах газових родовищ у виключній морській економічній зоні України самопідйомні бурові установки “Україна”, перейменовані окупантами на “Крим-1 ” і “Тавриду” з російськими прапорами та патрулем ракетного катера ЧФ РФ.

Про це повідомляє пресслужба ДПСУ, інформують Економічні новини.

«В Одеському родовищі виявлено та розпізнано самопідйомні плавучі бурові установки (СПБУ) „Україна“, перейменовані окупаційною владою анексованого Криму на „Крим-1“, та СПБУ „Таврида“. На обох бурових установках наявні ознаки продовження промислової діяльності, підняті прапори країни-агресора. Із наближенням до родовища на 5 морських миль (9260 мРед.) спостережна вахта кораблів Морської охорони розпізнала ракетний катер ЧФ РФ, який патрулював поряд», — йдеться у повідомленні.

На запит корабля морської охорони про мету перебування військового корабля в українських водах окупанти заявили, що здійснюють охорону економічної діяльності Росії та повідомили про обмеження щодо наближення до бурових платформ ближче 1 морської милі (1852 мРед.).

ДПСУ продовжує фіксацію та збір інформації щодо здійснення незаконної економічної діяльності РФ в українській морській економічній зоні.

«Морська охорона продовжує фіксацію та збір інформації щодо здійснення незаконної економічної діяльності РФ у виключній (морській) економічній зоні України під прикриттям корабельно-катерного складу ЧФ РФ», — йдеться у повідомленні.

У ДПСУ зазначили, що матеріали, зібрані Морською охороною Держприкордонслужби в період з 2014 року, вже покладено у доказову базу справи для розгляду третейським судом в Гаазі, яким визнано, що Росія незаконно експропріювала активи НАК «Нафтогаз України» та її дочірніх підприємств.

Довідка: Одеське родовище розташоване на північно-західному шельфі Чорного моря за 130 км від Одеси і за 150 км від смт Чорноморське.

Схожі новини