Передплата 2024 ВЗ

Як шахраї знімають гроші з карток українців під час карантину: розкрито схеми

  • 28.03.2020, 14:53
  • 2 108

Шахраї під час карантину винайшли цілу низку схем, які дозволяють грабувати довірливих українців. Для цього використовують шкідливі програми, залякують обсервацією і навіть створюють фейкові сайти для оплати комунальних послуг.

Про це йдеться в матеріалі OBOZREVATEL. В Асоціації «ЕМА» зібрали кілька поширених під час карантину схем обману. Ось деякі з них.

Дізнайся, де коронавірус. Шахраї розробили спеціальне шкідливе програмне забезпечення, яке нібито допомагає побачити, де найближчий до вас хворий на коронавірус. Як тільки довірливий користувач встановлює додаток, усі файли блокуються, а щоб розблокувати вимагають надіслати гроші на електронний гаманець.

Вашого сина ізолювали. Ще одна нова схема: вночі до пенсіонерів дзвонять невідомі, кажуть, що їхнього сина ізолювали з підозрою на коронавірус і пропонують заплатити викуп: іноді за те, щоб відвезти «хворого» додому, а іноді просять надіслати гроші на лікування (мовляв, інакше він просто помре).

Заплати за комуналку онлайн. Через масову самоізоляцію пенсіонери перестали ходити в банки для того, щоб заплатити за комуналку. Тепер вони освоюють онлайн-платежі. Шахраї розробили шкідливі сторінки, які замість того, щоб приймати оплату за комунальні послуги, крадуть дані банківських карт.

«Головна порада — будьте пильні. Не відкривайте невідомі сайти, завантажуйте програми лише в офіційних магазинах Playmarket або Appstore, не відповідайте на дзвінки від невідомих номерів, або якщо відповіли, одразу ж шукайте офіційний номер лікарні (якщо дзвонили з лікарні), свого банку (якщо дзвонили від імені банку) і перевіряйте інформацію», — радить Марина Кобейнік.

Схожі новини